Potrawy mięsneWieprzowina
Pieczeń wieprzowa nadziewana wątróbką
Składniki
- 800 g szynki bez kości
- 150 g wątróbki, najlepiej drobiowej
- 100 g pieczarek
- 100 g boczku
- 100 g masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- tymianek
- sól, pieprz
- ew. 1 kostka rosołowa
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone mięso rozbijamy tłuczkiem w cienki prostokąt. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Gdy wątróbka jest dobrze usmażona, zdejmujemy ją z ognia, odstawiamy i mielimy. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy pieczarki. Smażymy, aż płyn odparuje. Po wystygnięciu mieszamy pieczarki ze zmieloną w maszynce wątróbką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, tymianek, sól i pieprz, następnie tartą bułkę i jajo, dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na płacie mięsa, który zwijamy mocno w roladę, spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią. Roladę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Pieczemy do miękkości, podlewając sosem z pieczenia (ewentualnie również rosołem z kostki drobiowej). Podajemy z kluskami lub kopytkami. Sos z pieczenia możemy podlać maderą, porto lub innym słodkim winem, a następnie do gotowego sosu zlanego do sosjerki, można dodać przesmażone pieczarki.