Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki duszone z pieczarkami
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 400 g pieczarek
- 250 ml śmietany
- 4 łyżki oleju
- szczypior dymki, natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki grubości 3–4 mm. Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu kroimy na plasterki, cebulę w drobną kostkę, szczypior i natkę pietruszki siekamy. Zaczynamy od podsmażenia na oleju pokrojonego boczku. Wyjmujemy skwarki i na wytopionym tłuszczu smażymy ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i szczypior, chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Dusimy ją około 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy skwarki z boczku, mieszamy i podajemy danie ziemniaczane posypane pietruszką.