Przepis
Składniki
Na jedną osobę
- 2 kromki chleba (może być zwykły wiejski)
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 4 filety anchois marynowane w oliwie
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kromki chleba grillujemy na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i nakładamy filety z anchois oraz plastry pomidora. Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza