X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Grzanki po hiszpańsku

Składniki

Na jedną osobę

  • 2 kromki chleba (może być zwykły wiejski)
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 4 filety anchois marynowane w oliwie

Sposób przyrządzania

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kromki chleba grillujemy na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i nakładamy filety z anchois oraz plastry pomidora. Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również