X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Tosty z jabłkami

Składniki

-8-10 kromek pieczywa tostowego
-3 duże, kwaśne jabłka
-30 g tłustego, białego sera
-800 ml mleka
-6 jajek
-100 g margaryny
-100 g cukru
-1 łyżka wanilii

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy margarynę – odrobinę zostawiamy do posmarowania naczynia do zapiekania. Dodajemy cukier, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Jabłka kroimy w cienkie plastry i dodajemy do rondla i gotujemy razem 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Ser kroimy w kostkę i układamy na jabłkach. Kromki pieczywa kroimy na trójkąty i układamy na całej powierzchni naczynia do zapiekania. W misce ubijamy jaja z mlekiem i wanilią Ubitą masę wlewamy do naczynia do zapiekania i całość równomiernie rozsmarowujemy. Całość posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok. 50 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również