X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy zimne

Sos śliwkowy – polski

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 250 g śliwek węgierek
  • 1–2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml octu winnego
  • 2 ziarna jałowca
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier
  • ew. 150 g różnokolorowej papryki, szczypta chilli, liść laurowy, ćwierć łyżeczki gorczycy, ćwierć łyżeczki
  • cynamonu

Sposób przygotowania

Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki, szatkujemy cebulę, a czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Wszystkie warzywa i śliwki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy parę łyżek wody i pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy już zmiękną, przecieramy je przez sito do rondelka, dolewamy ocet i wsypujemy wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 20 minut ciągle mieszając. Sos powinien mieć słodko – pikantny smak. Po usmażeniu jeszcze raz przecieramy sos przez sito lub miksujemy, żeby był gładki. Tak przygotowany sos można przełożyć do słoiczka i pasteryzować.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również