Przepis
SosySosy zimne
Sos śliwkowy – polski
Składniki
- 500 g pomidorów
- 250 g śliwek węgierek
- 1–2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml octu winnego
- 2 ziarna jałowca
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier
- ew. 150 g różnokolorowej papryki, szczypta chilli, liść laurowy, ćwierć łyżeczki gorczycy, ćwierć łyżeczki
- cynamonu
Sposób przygotowania
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, paprykę kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki, szatkujemy cebulę, a czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Wszystkie warzywa i śliwki wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy parę łyżek wody i pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy już zmiękną, przecieramy je przez sito do rondelka, dolewamy ocet i wsypujemy wszystkie przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 20 minut ciągle mieszając. Sos powinien mieć słodko – pikantny smak. Po usmażeniu jeszcze raz przecieramy sos przez sito lub miksujemy, żeby był gładki. Tak przygotowany sos można przełożyć do słoiczka i pasteryzować.