X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Cukinia faszerowana

Składniki

  • 2 cukinie
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 g startego żółtego sera
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania

Cukinię przkrój wzdłóż na pół, wydrąż środek. Cebulę, paprykę i wnętrze cukinii pokroj w kostkę, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie, pod koniec dodaj pomidory, sól, pieprz i posiekaną bazylie. Duś około 10 minut aż warzywa zmiękną, po czym napełnij farszem cukinię, skrop oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika  do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie posyp cukinię tartym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut aż ser się zrumieni. Danie możemy podawać samodzielnie lub z dodatkami jak np. kasza kuskus.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również