Przepis
Wołowina, Cielęcina
Pieczeń faszerowana grzybami
Składniki
- mostek cielęcy (ok. 1,2 kg)
- 15 dag grzybów
- 1/2 szklanki białego wina
- oliwa
- masło
- 3 jajka
- łyżka maki
- sól
Sposób przygotowania
Z mostka wyciąć żebra, opłukać i oprószyć solą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, podsmażyć chwilę na i maśle, ostudzić. Z białek ubić pianę, dodać żółtka, mąkę oraz sól. Wymieszać, rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć grzyby. Omlet podpiec 5 min w temp. i 200°C, przestudzić. Ułożyć na i mięsie, zwinąć, a następnie związać sznurkiem. Pieczeń włożyć do natłuszczonej brytfanny, podlać winem i przykryć. Piec ok. 1.5 godz. w temp. 180°C.