Przepis
Zupy
Chłodnik
Składniki
- 500 g włoszczyzny
- 2 l wody
- 500 g cielęciny
- po 300 g świeżych ogórków, buraczków lub botwiny
- po pęczku koperku i szczypiorku
- 500 ml kwasu z kiszonych ogórków
- 4 jajka
- 3 cebule
- 500 ml śmietany
- 8 raków
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowujemy wywar z cielęciny, włoszczyzny i cebuli. Mięso wyjmujemy i po ochłodzeniu kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy pokrojone drobno buraki i gotujemy, aż wywar zmniejszy swoja objętość prawie o połowę. Wtedy czekamy aż ostygnie i dodajemy do niego pokrojony koperek, szczypiorek, obrany i pokrojony ogórek, mięso i ćwiartki ugotowanych jaj. Jeżeli to możliwe warto staropolskim zwyczajem dodać ugotowane i obrane szyjki oraz szczypce raków. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno.