Przepis
Składniki
- 1 l jasnego piwa
- sok z 2 cytryn
- 200 g cukru pudru
- 100 g rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina lub kieliszek araku
- 1 łyżka tartego żytniego chleba
- kilka kromek żytniego chleba
Sposób przygotowania
Cukier wsypujemy do większego, szklanego naczynia, dodajemy sok z półtorej cytryny i szklankę piwa. Pozostałą połówkę kroimy na plasterki, wyjmujemy z nich pestki. Rodzynki płuczemy i sparzamy wodą, osączamy i dorzucamy do cukru, dosypujemy cynamon i łyżkę tartego żytniego chleba, na koniec wlewamy wino lub arak. Dolewamy resztę piwa i mieszamy. Zwyczajowo zupa ta była podawana w gorące dni z kostkami lodu i pokrojonymi w kostkę, ususzonymi kromkami żytniego chleba.