X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa rycerska – Mazowsze

Składniki

-2 l wywaru z kości i warzyw
-2 cebule
-400– 500 g wątroby wieprzowej
-2 łyżki oleju
-2 żółtka
-gałka muszkatołowa,sól

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w talarki, podsmażmy na oleju wraz z pokrojoną w plastry wątróbką. Dodajemy część wywaru i dusimy pod przykryciem. Połowę wątroby mielimy, możemy do mielenia dodać też kilka ugotowanych jarzyn z wywaru. Dodajemy resztę wywaru, resztę wątroby pokrojonej w kostkę. Podczas gotowania wlewamy roztrzepane żółtka i ubijamy cały czas zupę trzepaczką. Przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Podajemy z grzankami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również