menu

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

 

Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku

 

Dzisiaj mam dla Was najlepszy możliwy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami. Idealny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego i ekspresowego w przygotowaniu jednocześnie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 

 

Składniki:

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka kefiru (ja użyłem Robico)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cynamon

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzej do 180°C “góra-dół”. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj około 4-5 minuty.

 

Do ubitej masy dodaj olej, kefir, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

 

Masę nakładaj do 2/3 wysokości foremek, ja używam silikonowych. Jeżeli używasz  tradycyjnych, nie zapomnij o specjalnych papierowych papilotkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy. 

 

Wierzch posyp cynamonem, jeżeli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.

 

 

Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeżeli zostaną w foremkach to się zaparzą i będą gumowe. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Możesz też sięgnąć po słodko-słony krem z TEGO przepisu.

 

Pochwała prostoty

 

Jak zdążyliście zauważyć dzisiejszy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami to pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy, że nie można tej receptury modyfikować. Jabłka możecie wymienić na inne owoce sezonowe. Zamiast cynamonu dodać kardamon, wanilię lub szczyptę wytrawnego kakao. Lubię dzielić się z Wami prostymi przepisami, które śmiało można potem modyfikować.

 

Dzięki dodatkowi kefiru Robico, wasze babeczki wyjdą wilgotne i pulchne zarazem. W ciepły dzień babeczkę można zjeść z kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Aromat cynamonu sprawi, że sprawdzą się także jako lek na jesienną chandrę.

 

Jeżeli zabierzecie się za przygotowywanie babeczek z mojego przepisu i cokolwiek będzie niejasne, napiszcie komentarz, jak najszybciej potrafię rozwieję Wasze wątpliwości.

 

SMACZNEGO!!!

42 odpowiedzi na “Babeczki z kefirem i jabłkami. Przepis krok po kroku”

  1. Jolanta pisze:

    Czy mogę zdać cynamonowy proszek do pieczenia?

  2. Jolanta pisze:

    Czy mogę dać cynamonowy proszek do pieczenia?

  3. Kolor pisze:

    piękne i na pewno smaczne !!

  4. Aneta pisze:

    Super 🙂 wiem, co upiekę w sobotę. Dziekuję

  5. Skowronek pisze:

    A czy zamiast jabłek mogą być truskawki? Jaka ilość mniej więcej?

  6. H.Dziedzic pisze:

    Na pewno zrobię. Widzę, że forma silikonowa tupperware w użyciu. Brawo!

  7. Dominika pisze:

    Ile sztuk babeczek wychodzi z tego przepisu?

  8. Małgorzata pisze:

    Jak mam je upiec jesli mój piekarnik nie posiada funkcji góra dół jednocześnie

  9. Anna pisze:

    Są przepyszne!!! Właśnie zrobiłam i już ich prawie nie ma

  10. Maria pisze:

    W przepisie nie wystepuja jajka.Natomiast jest az 3 łyżeczki proszku do pieczenia na.2,5 szklanki mąki.Zamiast proszku dac.jajka?

  11. Anonim pisze:

    Przepraszam wyszła moja nieuwaga.Jajka są w przepisie.

  12. Gosia pisze:

    A ja ten przepis mam od mamy ale piekę go jako ciasto w blasze. Dzieci uwielbiają z truskawkami teraz muszę wypróbować jako babeczki

  13. Renata pisze:

    Mmmm narobiłaś mi ochoty 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

  14. Maria pisze:

    Jutro na pewno upiekę. Mam w ogrodzie papierówki. Dzięki za przepis.

  15. Elżbieta z Legnicy pisze:

    wlasnie piekę babeczki wg Pana przepisu. Dziękuję bardzo.

  16. Renata pisze:

    Babrczki pyszne,nie miałam kefiru i dałam jogurt naturalny w smaku pyszne puszyste,wilgotne ,dziękuje za przepis

  17. Kasia pisze:

    Dodałam 2 łyżki siemienia zmielonego.. Dzieci je pokochały 😀

  18. Ania pisze:

    Czy mogę dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, obawiam się ze te 3 jednak będzie mocno czuć

  19. Julita Gajdis pisze:

    Dziś właśnie robiłam te Babeczki nie spodziewałam się że będą takie pyszne O mały włos rodzinka nie miała by co próbowac serio taka pychotka

  20. Jolanta pisze:

    Czy można upiec w samych papierowych foremkach do pieczenia?

    • Jakub Kuroń pisze:

      bez wkładania do odpowiedniej formy babeczki lubią się rozjeżdżać na boki. Raczę napełnione papierowe formy włożyć do specjalnej formy i dopiero zapiekać.

  21. Joanna pisze:

    Czy zamiast cukru można dać ksylitol ?

  22. PromykX pisze:

    Zrobiłam babeczki, tylko zamiast jabłek użyłam czereśni. Rewelacja. Fajny i prosty przepis. Muszę spróbować też z innymi owocami. Pyszne.

  23. Zuza pisze:

    Czym najlepiej zastąpić olej? Czy może być roztopione masło albo olej kokosowy? Jeżeli tak to czy dodać ich tyle samo co oleju? Pozdraeiam 🙂

  24. Magda pisze:

    Rozumiem,że jajka ubijamy całe od razu, bez oddzielnego ubijania białek i potem łączenia z żółtkami ???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję