menu

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku.

Bitki wieprzowe w sosie własnym.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki:

 

  • 600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 600 ml wywaru lub wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

 

Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez folię spożywczą rozklep tłuczkiem, na bitki grubości 1/2 centymetra. Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące.

 

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z obu stron do uzyskania złotego koloru. Przełóż bitki na talerz. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, musi mieć intensywny ciemno złoty kolor.

 

Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlej wywar lub wodę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, około 30-35 minut.
Następnie wymieszaj pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej mieszaninę wody z mąka do bitek, wymieszaj i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Kluski Śląskie. Składniki:

 

  • ok. 500 g ugotowanych ostudzonych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana 
  • sól
  • ew. 1 jajko

 

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Z ciasta uformuj niewielkie kuleczki i zrób w środku dziurkę. Gotowe kluski układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty.

 

Wyjmuj łyżka cedzakową. Kluski podawaj gorące z sosem i bitkami.

 

Bitki wieprzowe w sosie własnym.

Bitki wieprzowe to bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na KOTLETY JAJECZNE (link)

 

Potrawa idealna dla osób zapracowanych

 

Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa jest tani i ogólnie dostępny. A bitki wieprzowe w przygotowaniu nie są bardzo skomplikowane. Jednym słowem jest to potrawa idealna dla osób zapracowanych, cierpiących na deficyt wolnego czasu.

Bitki wieprzowe przepis krok po kroku polecają się do przygotowania np. na niedzielny obiad. W razie uwag i zażaleń 😉 proszę pisać komentarze.

11 odpowiedzi na “Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku.”

  1. justyna m pisze:

    będę dzisiaj próbować robić. Aż się Boję tych klusek nigdy nie wychodzą

  2. Monika pisze:

    No może jest to mięso tanie i dziadoskie nafaszerowane Big wie czym . !!! Ja zrobię takie bitki ale z mięsa wysokiej jakości!!! Pozdrawiam.

  3. Beata pisze:

    Po czym można rozpoznać wysoką jakość mięsa. Mam mieso wieprzowe od chłopa, drób, wołowine również ale bardzo rzadko tę ostatnią. To które według Pani jest tej że jakości ?

  4. Beata pisze:

    Zapomniałam dopisać imię Pani Moniki, to pytanie było właśnie do Niej. Dla mnie, jaki i dla wielu myślę sobie ludzi, mieso dobrej jakości, to to o którym piszesz. Natomiast bardziej interesowała mnie ta wysoka jakość. Jak pisałam mam mięso z pewnego źródła bez antybiotyków i innych uszlachetniaczy. Więc czy ta moja wieprzowina będzie równie wysokiej jakości o jakiej [pisze Pani Monika czy to zupełnie inny rodzaj mięsa. 🙂 Haha trochę się powyzłośliwiałam, przyznaję.

  5. Judyta pisze:

    a o jaki wywar chodzi w przepisie? jak zrobić?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Wywar wołowy najlepiej. To po prostu intensywny bulion na wołowinie. Spory kawałek szpondru lub pręgi, palone cebule i włoszczyzna, długie gotowanie i przyprawy. Niestety nie mam przepisu aktualnie, ale będę nad tym pracował.

      Pozdrawiam 🙂

  6. Judyta pisze:

    Dziękuję za odpowiedź 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję