X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Botwinka. Przepis krok po kroku

Jest wiele zup zwiastujących wiosnę, ale ja bez wątpienia najbardziej czekam na Botwinkę. Dzisiaj przygotowałem dla Was wpis, jak ugotować taką zupę krok po kroku. Przekonacie się, że ugotowanie najlepszej Zupy z botwiny to żaden problem. Z pewnością jej smak przypadnie Wam do gustu, a zupa wpisze się na stałe w menu. 

Botwinka. Przepis krok po kroku

Botwinka

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa (ja użyłem 2 skrzydełek i szyjki z kurczaka)
  • 1,5 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ćwiartka korzenia selera
  • jedna cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ew. koperek do posypania

Przygotowanie:

Krok 1:

Botwinkę pokrój: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, następnie liście posiekaj dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, pokrój w drobną kostkę. Rzadko ucieram warzywa do zupy na tarce, wolę jak mają swoją strukturę.

Krok 2:

Do garnka wlej wodę. Dodaj porcję rosołową (ja użyłem skromnej ilości mięsa, botwinka powinna być lekką zupą), następnie warzywa pokrojone w kostkę. Gotuj na małym ogniu 15 minut, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę.

Krok 3:

Po 5 minutach dodaj podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotuj 5 minut.

Krok 4:

Następnie dodaj łodygi a po 5 minutach liście. Wlej sok z cytryny, gotuj nie dłużej niż 2-3 minuty aby liście całkiem nie straciły koloru. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem ale to także opcjonalne 🙂

Młode liście buraka ćwikłowego

Zupa o której dzisiaj piszę występuje pod różnymi, aczkolwiek podobnymi nazwami: botwinka, botwinkowa, zupa z botwinki. Łączy ją jeden wspólny mianownik i zarazem główny składnik. Botwinka, bo o niej mowa to nic innego jak młode liście buraka ćwikłowego (czasami mylona z Burakiem liściowym.) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.

Przepis krok po kroku

Botwinka występuje w sumie przez całe lato, ale najuczciwsza jest w maju i czerwcu. Dlatego staram się kupić jej na zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą. Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać 🙂 Jeśli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ.

Botwinka poleca się do przygotowania. W końcu to najlepszy przepis krok po kroku jaki znam 😉 W razie jakichkolwiek komplikacji lub pytań jestem na kulinarnym posterunku 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dziekuje za przepis,Twoje przepisy sa latwe i bardzo proste .Wytlumaczenie wspaniale
    Dziekuje serdecznie.

  2. Botwinka pyszna, zawsze robię z tego przepisu. Gorąco polecam i dziękuję za przepis.

  3. Świetny i dokładny przepis na botwinkę. Wyszła mi taka jak „U Babci”! Szukałam tego smaku przynajmniej 50 lat. Ta jest taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. Córka moja nigdy nie chciała jeść mojej botwinki, którą dotychczas gotowałam. Dzisiaj zjadła zupkę wg. Pana przepisu i od razu powiedziała: Kocham od dzisiaj botwinkę! Gotuj taką! Bardzo dziękuję!

  4. TO jest prawdziwa botwinowa zupa .Mnóstwo dodatków ale nic nie pominiete jak w inych przepisach . Smak obłędny od lat robię podobną.

  5. Ugotowałam. Pyszna zupka. Delikatna, aromatyczna. Dziękuję za przepis 🙂
    pozdrawiam

  6. Ugotowałam.Zjedliśmy . Przepyszna.Dzięki za nowy przepis na botwinkę.Pozdrawiam.

  7. Dzień dobry Panie Jakubie!
    Wczoraj ugotowałam botwinkę i był to mój debiut jeśli chodzi o tę zupę.
    Nieskromnie pisząc – wyszła przepyszna 😉

  8. jarzynowa z botwiną,a ja gotuję na rosole czystym + pęczek szczypioru z cebulką+pęcczek koperku+2 pęczki botwinki z buraczkami (wszystko oczywiście posiekane) sól,pieprz ,sok z cytryny lub ocet i na koniec śmietana,ziemniaczki młode gotowane osobno i dodane na koniec razem z jajkiem

  9. Moja Mama taką robiła. Zawsze z jajkiem. Ale był to zazwyczaj duuużo większy gar, żeby starczyło dla „głodującej Afryki”, jak sobie żartowaliśmy, czyli całej rodziny. Zainspirowałeś mnie. Może się zmobilizuję i zaskoczę swoich bliskich…

Sprawdź również