menu

Brownie z malinami. Przepis krok po kroku.

Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka.

Brownie z malinami. 

Składniki:

 

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g malin
  • 100 g czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.

 

Rózgą ubij jajka z cukrem.

 

Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.

 

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

 

Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

 

Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.

Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

 

Jedna blaszka to stanowczo za mało

 

Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami,jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie 😉 U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch 😉

 

Cegiełka szczęścia

 

Czekolada jest źródłem nie tylko magnezu. Po skonsumowaniu nawet małego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny  i właśnie endorfin (LINK). Ten pierwszy neuroprzekaźnik który przeciwdziała depresji. Dlatego adekwatną nazywa kawałka brownie z malinami, jest cegiełka szczęścia. Natychmiast po włożeniu do ust, kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać powoduje uśmiech na twarzy. Wspaniałym uzupełnieniem głębokiego, słodkiego smaku są kwaskowe maliny, które możecie zamienić na inne owoce np. truskawki, borówki lub porzeczki.

 

Jeżeli chcecie sobie poprawić nastrój, to zapraszam do przepisu na brownie z malinami, krok po kroku. Lub do zakładki ze słodkościami https://kuron.com.pl/category/slodkosci/

 

 

 

 

52 odpowiedzi na “Brownie z malinami. Przepis krok po kroku.”

  1. Robocik kuchenny pisze:

    Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
    Jak to jest z tym zdjęciem..?

  2. Iwona pisze:

    Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?

  3. Aleksandra pisze:

    Upiekłam dzisiaj najlepsze brownie jakie jadłam dziękuję i polecam

  4. Ola pisze:

    Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂

  5. Klaudia pisze:

    Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?

  6. Konrad pisze:

    Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
    Ppzdrawiam

  7. Karolina pisze:

    Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?

  8. Alicja pisze:

    Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!

  9. Z blizniakiami w kuchni pisze:

    Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.

  10. Aga Górka pisze:

    Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
    Pozdrawiam

  11. Gosiekk pisze:

    Jutro zabieram się za nie 

  12. Kamila pisze:

    Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Kamila,
      Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.

  13. Natalie pisze:

    Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!

  14. Justyna pisze:

    Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂

  15. Justyna pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂

  16. Tinus pisze:

    Jak jaja utrzeć z cukrem? Mam mieszać ta trzepaczka metalowa do połączenia? Też mam taką trzepaczke

  17. Olut91 pisze:

    Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
    PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
    Pozdrawiam ❤️

  18. Olut91 pisze:

    Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
    Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
    Pozdrawiam ❤️

  19. Tinus pisze:

    Ok dziękuję ślicznie, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 🙂

  20. Pati pisze:

    Brownie genialne ☺ bo proste i pyszne ☺. Pozdrawiam ☺

  21. Kacha pisze:

    Ja zamiast mąki daję 200g mielony h orzechów lub migdałów

  22. Ewelina Rogaczewska pisze:

    Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
    Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
    Dziękuję 🙂

  23. Daria pisze:

    Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂

  24. Daria pisze:

    Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂

  25. Perfekcyjnie nieperfekcyjna pisze:

    Wczoraj rogaliki drozdzowe z różą a dziś w piekarniku Brownie z malinami

  26. Perfekcyjnie nieperfekcyjna pisze:

    Czekam zatem niecierpliwie

  27. Karolina pisze:

    Browni wygląda obłędnie :)) i pewnie tak smakuje! mam jednak małe pytanko, jaki jest wymiar naczynia w którym ciasto było pieczone?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję