menu

Brownie z malinami. Przepis krok po kroku.

Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka.

Brownie z malinami. 

Składniki:

 

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g malin
  • 100 g czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.

 

Rózgą ubij jajka z cukrem.

 

Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.

 

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

 

Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

 

Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.

Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

 

Jedna blaszka to stanowczo za mało

 

Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami,jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie 😉 U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch 😉

 

Cegiełka szczęścia

 

Czekolada jest źródłem nie tylko magnezu. Po skonsumowaniu nawet małego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny  i właśnie endorfin (LINK). Ten pierwszy neuroprzekaźnik który przeciwdziała depresji. Dlatego adekwatną nazywa kawałka brownie z malinami, jest cegiełka szczęścia. Natychmiast po włożeniu do ust, kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać powoduje uśmiech na twarzy. Wspaniałym uzupełnieniem głębokiego, słodkiego smaku są kwaskowe maliny, które możecie zamienić na inne owoce np. truskawki, borówki lub porzeczki.

 

Jeżeli chcecie sobie poprawić nastrój, to zapraszam do przepisu na brownie z malinami, krok po kroku. Lub do zakładki ze słodkościami https://kuron.com.pl/category/slodkosci/

 

 

 

 

26 odpowiedzi na “Brownie z malinami. Przepis krok po kroku.”

  1. Robocik kuchenny napisał(a):

    Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
    Jak to jest z tym zdjęciem..?

  2. Iwona napisał(a):

    Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?

  3. Aleksandra napisał(a):

    Upiekłam dzisiaj najlepsze brownie jakie jadłam dziękuję i polecam

  4. Ola napisał(a):

    Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂

  5. Klaudia napisał(a):

    Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?

  6. Konrad napisał(a):

    Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
    Ppzdrawiam

  7. Karolina napisał(a):

    Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?

  8. Alicja napisał(a):

    Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!

  9. Z blizniakiami w kuchni napisał(a):

    Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.

  10. Aga Górka napisał(a):

    Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
    Pozdrawiam

  11. Gosiekk napisał(a):

    Jutro zabieram się za nie 

  12. Kamila napisał(a):

    Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Kamila,
      Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.

  13. Natalie napisał(a):

    Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję