menu

Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką. Składniki:

 

 

Rozczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru
  • 50 ml letniego mleka

 

Ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

 

Kruszonka:

 

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

 

Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. 

 

W czasie gdy ciasto ogrzewa się w piekarniku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj po 100 g cukru i masła oraz 200 g mąki. 

 

Ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość. 

 

Podziel ciasto na dwie części,  a następnie każdą z nich na kolejne trzy. 

 

Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką.

 

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół”

 

 

Chałka z kruszonką, najlepszy i najprostszy przepis. Wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama jak i z dodatkiem wszelakich konfitur. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link)

 

Przepis idealny

 

Chałka z kruszonką to obowiązkowe zaopatrzenie naszego chlebaka. Kiedyś kupowaliśmy fajną chałką w lokalnej piekarni, niestety piekarnię zamknięto i dostęp do tego cudownego słodkiego pieczywa się skończył. Postanowiliśmy z Bogusią poczytać i stworzyć przepis idealny. Zarazem super smaczny i prosty w wykonaniu, taki dla każdego. Po kilkunastu próbach, mniej lub bardziej udanych znaleźliśmy przepis idealny! Byliśmy zachwyceni smakiem, delikatnością i przepyszną kruszonką. Pomyśleliśmy, że to TEN przepis. Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem krok po kroku, co ułatwi Wam przygotowanie jej w domu.

 

Bardzo wszechstronne zastosowanie

 

Chałka sama w sobie ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Można jeść ją samą lub z masłem. Można posmarować miodem lub jak lubi Bogusia konfiturą i mascarpone. Jeżeli chałka się podsuszy ,można przygotować coś na kształt tostów francuskich. Żydzi spożywają chałkę w czasie szabatu w podziękowaniu Bogu za święta.  Jakiś czas temu czytałem bardzo fajny tekst Agnieszki Kręglickiej, właśnie o chałce. Bardzo ciepły, można powiedzieć osobisty z dodatkiem kilku wyśmienitych przepisów (link)

 

Chałka z kruszonką przepis krok po kroku poleca się do wypróbowania. Nie będziecie żałować, a chałka zagości na Waszym stole o wiele częściej.

 

SMACZNEGO!!!

14 odpowiedzi na “Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku”

  1. Maria Buczma pisze:

    Wygląda przepysznie,na pewno upiekę moim kochanym synom!!!

  2. Magdalena pisze:

    Właśnie zajadam się chałka (a zrobiłam 3 bo moje urwisy uwielbiają) i powiem, że wiele już różnych jadłam, ale ta jest najlepsza. Tylko zamiast kruszonką posypalam grubym cukrem- rewelacja.

    Pychota

  3. Iwona pisze:

    Dzień dobry, jesteśmy wielbicielami ciast drożdżowych nam pytanie czy mogę zrobić chałkę metodą „maszynistów” ? Pozdrawiam Iwona

  4. pau.ula382 pisze:

    Super przepis, chałka przepyszna zniknęła w mgnieniu oka tak jak pierogi z ziemniakami. Chałkę zrobiłam w sobotę na śniadanie, a pierogi na obiad i nawet nie zdążyłam zdjęć na instagram zrobić . Pozdrawiam

  5. Dorota pisze:

    A czy składniki mogę wymieszać mikserem?

  6. Ania pisze:

    Przepyszna

  7. Ewelina pisze:

    Rewelacja kolejny raz wykorzystałam przepis z Waszej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję