menu

Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku

Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku

 

Na takie upały najlepsze są proste, niewymagające dużego nakładu pracy dania. Jednym z moich ulubionych antidotów na wysokie temperatury jest chłodnik pomidorowy. Lekki, orzeźwiający na bazie pysznego soku pomidorowego, pieczonej papryki i prażonych migdałów.

 

 

Składniki:

 

  • 2 papryki czerwone
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g blanszowanych migdałów
  • 1 l soku pomidorowego (ja użyłem tego z Manufaktury Wielkopolskiej)
  • 3 ogórki gruntowe lub 1 zielony
  • 1 mała cebula
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z ½ limonki
  • 1 awokado
  • sól
  • chilli w proszku
  • rzodkiewka do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Paprykę i czosnek w łupinach ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, dopraw solą. Piecz w 220°C z funkcją grilla przez 30-35 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. Przełóż warzywa do szklanej miski, owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut aby się zaparzyły (skórka będzie łatwiej odchodzić od miąższu). Następnie obierz paprykę ze skórki.

 

Migdały podpiecz na suchej patelni, aż zrobią się rumiane. Dzięki temu uzyskają intensywniejszy orzechowy aromat. Odstaw do przestudzenia. 

 

Migdały zmiksuj do uzyskania konsystencji kaszy manny. Później wykorzystasz migdały do zagęszczenia chłodnika.

 

 

Sok z pomidorów przelej do większego naczynia. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, cebulę, seler naciowy, pieczoną paprykę pozbawioną skóry, rozdrobnione migdały oraz posiekaną bazylię i kolendrę. Podczas krojenia pozostaw sobie trochę ogórka selera naciowego oraz cebuli pokrojonych w drobną kostkę, posłużą one za dekorację.

 

Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ. Zmiksuj z dodatkiem soku z limonki i soli. Całość zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym. Dopraw sokiem z limonki, solą i ostrą papryką w proszku, ozdób kleksem musu z awokado.

 

 

Niepowtarzalny pomidorowy smak

 

Inspiracją dla tej zimnej zupy było oczywiście andaluzyjskie Gazpacho, niemniej jednak wprowadziłem drobne odstępstwa. W oryginalnej recepturze zupę zagęszcza się pieczywem, u mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną, o głębszym smaku. Niekonwencjonalne jest także zastosowanie awokado i rzodkiewki do dekoracji. Natomiast niepowtarzalny intensywny pomidorowy smak zapewnia sok pomidorowy z Manufaktury Wielkopolskiej, który został stworzony z najlepszych polskich pomidorów, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty to pomidory i sól, nic więcej. Dzięki temu chłodnik jest słodki, lekko kwaskowy i orzeźwiający. 

 

 

Szukasz orzeźwiającej zupy na obiad??? Postaw na chłodnik pomidorowy z mojego przepisu, będziesz do niego wracać na 100%. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji. Jeżeli jesteście jednak miłośnikami tradycyjnego chłodnika z botwiny TUTAJ macie link do przepisu.

 

SMACZNEGO!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję