menu

Chłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku.

 

Chłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na najlepszą zupę na zimno jaką jadłem ostatnimi czasy. Chłodnik z awokado i ogórka to poezja smaku, jest lekki, kremowy i idealnie chłodzi organizm. Do przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników i blender. Jako dodatek możecie podać nachosy lub grzanki skropione dobrą oliwą.

 

 

Składniki:

 

  • 3 dojrzałe awokado (ja użyłem odmiany Hass)
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 kefir Robico (opakowanie 400 g)
  • garść świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z połowy limonki 
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, czarny pieprz

 

Salsa:

 

  • 1 pomidor malinowy 
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Łyżką wybierz miąższ do miski. Dodaj obranego, pokrojonego w mniejsze kawałki ogórka, garść kolendry, skórkę i sok z limonki.

 

Dodaj kefir (najlepiej Robico), 1/2 szklanki wody. Zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Do dekoracji możesz użyć oliwy z oliwek i pokrojonego w kostkę ogórka. Ja przygotowałem kolorową salsę, która dodała chłodnikowi koloru i tekstury. Pomidora ogórka i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Warzywa wymieszaj, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Salsę można oczywiście wzbogacić o sok z limonki, posiekaną kolendrę, czy paprykę chilli.

 

 

Najlepszy na upały

 

Chłodnik z awokado i ogórka pierwszy raz przygotowałem trochę przez przypadek. W kuchni zalegało mi kilka awokado, które uśmiechały się do mnie na bazarku, a teraz trochę nie miałem na nie pomysłu. Pogoda była raczej upalna, więc postanowiłem przygotować zupę na zimno. Dodałem ogórka, który także ma właściwości chłodzące oraz kefir za którym przepadam (zwłaszcza od Robico). Do uzupełnienia smaku garść zielonej kolendry i sok z limonki. Czy może być coś lepszego na upały, niż te składniki skomponowane w jedno danie??? Jak dla mnie nie, Wy musicie się przy najbliższej okazji przekonać.

 

 

Kupując składniki do tej rewelacyjnej potrawy, szukajcie kefirów i innych produktów Robico z promocyjną etykietą. Biorąc udział w zabawie możecie wygrać mnóstwo ciekawych nagród m. in. vouchery na bilety lotnicze, walizki podróżne i inne gadżety turystyczne. Szczegóły konkursu znajdziecie pod adresem polecrobico.pl.

 

 

Chłodnik z awokado i ogórka poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

 

 

Jajko sadzone

4 odpowiedzi na “Chłodnik z awokado i ogórka. Krok po kroku.”

  1. Monika pisze:

    Super, bardzo szybki w wykonaniu i bardzo pyszny Wprost idealny na upały ☀️☀️Dziękuje za przepis napewno jeszcze skorzystam z Pana przepisów. Pozdrawiam serdecznie

  2. Jola_0523 pisze:

    Chłodniczek zrobiony, zjedzony. Palce lizać, poezja normalnie. Polecam każdemu, bo zdrowo, chłodno i szybko a jeszcze do tego bardzo smaczny

  3. Honey pisze:

    Ten przepis jest genialny! Od dziś tylko chłodnik z awokado 🙂 POLECAM !!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję