X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno

Ciasto francuskie zawijane z boczkiem. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na danie,  które zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem na różnego rodzaju imprezkach, spotkaniach czy np. posiadówkach. Ciasto francuskie zawijane z boczkiem bo nim mowa to idealne rozwiązanie, szybkie w wykonaniu, tanie i gwarantuje 100% kulinarny sukces 🙂

Ciasto francuskie zawijane z boczkiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 1 żółtko
  • 80 g ulubionego żółtego sera np. oscypka
  • mąka pszenna do podsypania blatu

Przygotowanie:

Krok 1:

Arkusz ciasta rozłóż na oprószonym mąką pszenną blacie. Delikatnie rozwałkuj płat ciasta francuskiego. Przetnij wzdłuż na pół, następnie na cienkie dwucentymetrowe paski. W efekcie otrzymasz około trzydzieści wąskich kawałków.

Krok 2:

Na każdy pasek ciasta połóż połówkę plasterka wędzonego boczku i skręć wokół jego osi. Powstanie zgrabny zawijasek 🙂

Krok 3:

Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj rozmąconym żółtkiem z odrobiną zimnej wody (10ml).

Krok 4:

Posyp ulubionym serem, w moim przypadku był to oscypek ale możesz użyć praktycznie każdego rodzaju. Na koniec piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.

Pole do popisu

Francuskie zawijasy z boczkiem możecie przygotować w podstawowej wersji, nawet bez żółtego sera, albo wzbogaconej np. z sosem pomidorowym. To danie daje pole do popisu, można je przygotować w wersji wybuchowej z płatkami chili, z ziołami prowansalskimi, cheddarem lub np. z moją ulubioną czarnuszką. Ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Najlepsze co można zrobić z ciasta francuskiego. Znalazłam ten przepis z dwa lata temu, od tego czasu robię czasem te pyszne zawijaski. Polecam każdemu, Autorowi strasznie dziękuję :). Pozdrawiam gorąco!

  2. Kuroń!!! Ja przez Ciebie oszaleję a d… w drzwiach się nie zmieści … No muszę zrobić ten bekonowy obłęd

Sprawdź również