menu

Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku.

 

Kolejna cześć z serii „Co zrobić z nadmiarem śliwek?” Ja osobiście proponuje wykonać najlepsze, najprostsze na świecie ciasto kruche ze śliwkami. A jeżeli coś zostanie to zrób KONFITURĘ ŚLIWKOWĄ Z CZEKOLADĄ

 

 

Ciasto kruche ze śliwkami

 

 

Składniki:

 

  • 600 g śliwek węgierek
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

 

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek zagnieć na jednolitą, gładką masę.  Następnie wyłóż dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. 

W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki. 

 

Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu. 

 

Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła, 100 g cukru, 200 g mąki pszennej) 

 

Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Następnie piecz całość 45 minut w 180 °C. 

 

 

W poszukiwaniu słodkich wypieków

 

Z dzieciństwa pamiętam, że moja mama nie była mistrzynią ciast. Robiła pyszne rożnego rodzaju placki, naleśniki, omlety natomiast oprócz jakiś pojedynczych przypadków, pieczenie było jej obce, tak z resztą zostało do dzisiaj. W poszukiwaniu słodkich wypieków, musiałem wypuszczać się do swoich przyjaciół. Najlepsze ciasta robiła mama mojego najlepszego kolegi Kacpra. Były to zazwyczaj dość proste wypieki, połączenie słodkiego z kwaskowymi owocami. Tam właśnie pierwszy raz jadłem ciasto kruche ze śliwkami. Było oczywiście wiele innych, ale to zapadło mi najgłębiej w pamięć.

 

To nie mogło się nie udać

 

Przez wiele lat ciasto kruche ze śliwkami, tkwiło gdzieś w odmętach mojej pamięci. Dopiero ostatnio ktoś na forum zapytał mnie właśnie o taki przepis i z przykrością stwierdziłem, że na stronie receptury brak. Postaraliśmy się z Bogusią, ponieważ to ona w tym duecie jest specjalistką od słodyczy, ten smak odtworzyć. Po kilku próbach mam wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.

 

Teraz najwyższa pora na Was. Bierzcie się do roboty, kupcie śliwki, a reszta składników powinna być w domu. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na ciasto kruche ze śliwkami krok po kroku.

SMACZNEGO!!!

 

5 odpowiedzi na “Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku.”

  1. Ewa żmuda trzebiatowska pisze:

    To ciasto robilam kilka razy i dwa razy na życzenie moich gosci z uk jest pyszne i latwe do zrobienia polecam

  2. Ewa żmuda- trzebiatowska pisze:

    Przedstawione ciasto robilam kilka razy również dwa razy na życzenie moich gości z uk polecam

  3. Ewa pisze:

    Jak upiecze się spód ciasta kruchego i potem dopiero położy się owoce.to spód nie przypali się.nie mam piekarnika co piecze góra-dół?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję