menu

Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii

 

 

Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii

 

 

Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą

 

Składniki na 2 pizze:

 

  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu
  • 365 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sos:

 

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

 

Dodatki:

 

  • 250 g sera mozzarella z zalewy
  • 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo
  • 2 garście rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę oliwę z oliwek oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 

Kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut.

 

Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, podziel na 2 równe części. Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Do wykonania pizzy użyliśmy stolnicy również wykonanej z granitu. Dzięki temu, że jest wykonana właśnie z granitu jest zimna i doskonale wyrabia się na niej ciasto.

 

W niewielkim rondelku rozgrzej oliwę, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Spody posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Posyp po całej powierzchni porwanym serem mozzarella.

 

Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli.

 

Od dawna zastanawiałem się jak przygotować w domowych warunkach pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii. W czym tkwi sekret??? Co należy zrobić aby serwować w swoim domowym zaciszu pizzę identyczną jak w profesjonalnej pizzerii??? I czy to w ogóle możliwe??? Poniżej znajdziecie odpowiedź.

 

Kluczowy element

 

Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest oczywiście dobry przepis na ciasto i sos. Nie mniej istotne są dobre jakości składniki i bardzo wiele osób tym właśnie kwestiom poświęca całą swoją uwagę. „Mam dobry przepis i składniki, to wyjdzie dobra pizza”. Otóż nie koniecznie. Bardzo istotnym, być może kluczowym elementem jest temperatura i sposób pieczenia.

 

Najlepszy efekt

 

Standardowy piekarnik rozgrzewa się najczęściej do około 230°C. Natomiast standardowe piece do pizzy rozgrzewają się do 350°C, a szamotowe do pizzy neapolitańskiej do 480°C. Tak wysokie temperatury wynikają z tego, że pizzę powinno się piec bardzo szybko, górka kilka minut. Dłuższe pieczenia w niższej temperaturze wysusza ciasto i pozbawia składniki smaku. Co zatem zrobić aby uzyskać jak najlepszy efekt przy użyciu domowego piekarnika???

 

Rozwiązanie idealne

 

Po wielu próbach, testach mniej lub bardziej udanych znalazłem rozwiązanie idealne. Kamień do pizzy wykonany z granitu. Jak to możliwe, że tak prosty patent robi taką różnicę? Otóż granit, jeszcze lepiej niż szamot akumuluje ciepło, a podczas wypieku znakomicie i równomiernie je oddaje. Dzięki temu ciasto wychodzi wręcz rewelacyjne. Oprócz tego cały proces pieczenia ulega skróceniu do jedynie 5-8 minut.

 

Efekt jak z włoskiej pizzerii

 

Sposób jest rewelacyjnie prosty. Spód pizzy z ulubionymi składnikami kładziemy bezpośrednio na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu i zamykamy drzwiczki, również rozgrzanego na maksa piekarnika. Dzięki temu ciasto dostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem.

 

Łatwość użytkowania

 

Dodatkowo istotne granit jest higieniczny, bez porów których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie. Łatwo go doczyścić ponieważ jest wypolerowany, dzięki temu ma gładką powierzchnię. Jest bardzo odporny na pęknięcia.

 

 

Jeżeli zastanawiacie się gdzie możne kupić ten cudowny kamień to podrzucam Wam link do sklepu TUTAJ. Polecam go każdemu miłośnikowi włoskiej kuchni. Jeżeli granitowa stolnica również przypadła Wam do gustu znajdziecie ją TUTAJ.

 

Dodatkowo wraz marką Artigiano przygotowaliśmy dla Was kod rabatowy JKuron upoważniający do 10% zniżki na kamienie do pizzy!!!

 

Przepis na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii już macie, link do sklepu również. Czas zacząć kuchenne zmagania 😊

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i odpowiem na wszystkie niezwłocznie.

 

SMACZNEGO!!!

9 odpowiedzi na “Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii”

  1. Beata pisze:

    A czy pizze mozna upiec na zwykłej blaszce i jako czas pieczenia i temperatura

  2. Teresa pisze:

    Dzień dobry!
    Pizzę można również piec na kamieniu szamotowym,czy testował Pan ten kamień?

  3. Ala pisze:

    Czy sama pizzę również piec w 230 stopniach z termoobiegiem?

  4. Teresa pisze:

    Dziękuję serdecznie za odpowiedź 🙂
    Miałam dylemat już dawno, który kupić ale dzięki Panu już wiem 🙂
    Pozdrawiam

  5. Tomaszek pisze:

    A gdzie mogę kupić mąkę 00
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję