menu

Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku

Domowy makaron na stołach naszych babć to była norma, dzisiaj robienie własnego makaronu ociera się o „wariactwo” i „marnowanie czasu”. Całkowicie nie zgadzam się z tymi opiniami i napiszę wam dlaczego.

 

Chociaż półki sklepowe uginają się od różnorakich produktów i nęcą kolorowymi opakowaniami, to są dania które warto wykonać od A do Z samodzielnie. Do nich z całą pewnością zalicza się własnoręcznie przygotowany makaron, na głowę bije gotowe odpowiedniki.

 

Dzisiaj wraz z Bogusią pokażemy, że przygotowanie domowego makaronu to tak naprawdę prosta sprawa i wcale nie zabiera dużo czasu. Do tego można przygotować go na zapas i ususzyć. Jestem przekonany, że po tym wpisie wszyscy w amoku nie rzucą się i nie zaczną produkować makaronu własnej roboty w hurtowych ilościach ale zobaczą, że nie jest to żaden problem i raz na jakiś czas na ich stole zawita np. Spaghetti bolognese z makaronem własnej roboty.

 

We wpisie pokażemy jak zrobić domowy makaron za pomocą jedynie (wałka, noża i kawałka drewnianego blatu). Natomiast w drugiej części pokażemy robot kuchenny ZOBACZ TU, przystawkę do wałkowania makaronu LINK DO WAŁKOWARKI oraz przystawkę do robienia makaronu spaghetti marki Kenwood LINK DO PRODUKTU, które sprawią, że zrobienie makaronu w domu będzie prostsze, szybsze niż pofatygowanie się do najbliższego sklepu. Nie mówiąc już o różnicy w smaku, która jest po prostu niebagatelna. Tak przygotowane domowe makarony wychodzą zawsze perfekcyjnie tej samej grubości, wchodzą w błyskawiczną „reakcję” z sosem i przenikają smakiem do samego środka, nie tracąc swojej jędrności jednocześnie. Kupne makarony niestety nie łączą się z sosem jak dobrze dobrane towarzystwo, zawsze grają jakby w dwóch różnych drużynach, co jest niestety wyczuwalne.

 

Oczywiście we wpisie znajdziecie dokładny przepis jak taki makaron przygotować oraz w bonusie 😉 prosty przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Ponieważ najlepszy makaron nie potrzebuje przebogatych sosów, wystarczy skromny sos na bazie oliwy który podkreśli smak domowego makaronu.

 

Domowy makaron. Składniki:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jaj

 

Nieważne czy makaron robimy ręcznie czy za pomocą robota planetarnego i odpowiednich przystawek składniki są takie same.

 

Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron.  Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Następnie zwiń każdy płat ciasta w rulon.

 

Ciasto pokrój jak na zdjęciu w cieniutkie paski.

 

 

Teraz pokażę jak ja zawsze robię makaron. Zobaczcie sami z przystawkami od firmy Kenwood to czysta przyjemność!

 

Do misy wsypuję wszystkie potrzebne składniki czyli 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i 5 jaj.

Następnie włączam planetarny robot kuchenny  i po minucie wyciągam idealnie wyrobione ciasto. Odstawiam ciasto na chwilę aby odpoczęło i zabieram się za montowanie przystawki wałkującej co jest banalnie proste. Dzielę ciasto na 5 części, następnie każdy plaster posypuje mąką.

 

Wałkowarką do makaronu rozwałkowuje ciasto na grubość ok 2 mm.

 

 

Do zrobienia dzisiejszego makaronu użyję wykrojnika do spaghetti.

 

 

Rozwałkowane wcześniej ciasto przepuszczam przez przystawkę i w jednej chwili mam porcję świeżego makaronu i idealnym wyglądzie.

 

 

Zobaczcie przygotowywanie takiego makaronu to czysta przyjemność.

 

 

Tak jak obiecywałem mam dla Was przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

 

Składniki:

 

  • 300g świeżego makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól

 

Przygotowanie:

 

Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania.        

 

Przygotowanie sosu zacznij w momencie kiedy wrzucisz spaghetti do wrzątku. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Dodaj posiekany w cienkie płatki czosnek, smaż na średnim ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

 

Podawaj niezwłocznie z parmezanem.

 

Oto moje ulubione produkty marki Kenwood:

 

Robot kuchenny

Wałkowarka

Przystawka do spaghetti

 

Więcej przystawek dostępnych na www.kenwood.com

Więcej moich przepisów na Dania z makaronem

 

6 odpowiedzi na “Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku”

  1. eliza pisze:

    Ale mi pan smaku narobil 🙂 A taki makaronik to palce lizać, co niedziela do rosołu był w domu moich rodziców.

  2. Pati pisze:

    Pamietam jak sie wracalo z kosciola, makaron suszyl sie w calej kuchni… Babcia tak robila Co niedziele… Mniam napewno sprobuje!!!

  3. Ewa pisze:

    Wlasnie dostalam pod choinke od meza przystawki do robienia makaronu.Zrobie go oczywiscie wdlg.twojego przepisu Jakubie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję