menu

Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku

Domowy makaron na stołach naszych babć to była norma, dzisiaj robienie własnego makaronu ociera się o „wariactwo” i „marnowanie czasu”. Całkowicie nie zgadzam się z tymi opiniami i napiszę wam dlaczego.

 

Chociaż półki sklepowe uginają się od różnorakich produktów i nęcą kolorowymi opakowaniami, to są dania które warto wykonać od A do Z samodzielnie. Do nich z całą pewnością zalicza się własnoręcznie przygotowany makaron, na głowę bije gotowe odpowiedniki.

 

Dzisiaj wraz z Bogusią pokażemy, że przygotowanie domowego makaronu to tak naprawdę prosta sprawa i wcale nie zabiera dużo czasu. Do tego można przygotować go na zapas i ususzyć. Jestem przekonany, że po tym wpisie wszyscy w amoku nie rzucą się i nie zaczną produkować makaronu własnej roboty w hurtowych ilościach ale zobaczą, że nie jest to żaden problem i raz na jakiś czas na ich stole zawita np. Spaghetti bolognese z makaronem własnej roboty.

 

We wpisie pokażemy jak zrobić domowy makaron za pomocą jedynie (wałka, noża i kawałka drewnianego blatu). Natomiast w drugiej części pokażemy przystawkę do wałkowania makaronu oraz przystawkę do robienia makaronu spaghetti marki Kenwood, które sprawią, że zrobienie makaronu w domu będzie prostsze, szybsze niż pofatygowanie się do najbliższego sklepu. Nie mówiąc już o różnicy w smaku, która jest po prostu niebagatelna. Tak przygotowane domowe makarony wychodzą zawsze perfekcyjnie tej samej grubości, wchodzą w błyskawiczną „reakcję” z sosem i przenikają smakiem do samego środka, nie tracąc swojej jędrności jednocześnie. Kupne makarony niestety nie łączą się z sosem jak dobrze dobrane towarzystwo, zawsze grają jakby w dwóch różnych drużynach, co jest niestety wyczuwalne.

 

Oczywiście we wpisie znajdziecie dokładny przepis jak taki makaron przygotować oraz w bonusie 😉 prosty przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Ponieważ najlepszy makaron nie potrzebuje przebogatych sosów, wystarczy skromny sos na bazie oliwy który podkreśli smak domowego makaronu.

 

Domowy makaron. Składniki:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jaj

 

Nieważne czy makaron robimy ręcznie czy za pomocą robota planetarnego i odpowiednich przystawek składniki są takie same.

 

Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron.  Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Następnie zwiń każdy płat ciasta w rulon.

 

Ciasto pokrój jak na zdjęciu w cieniutkie paski.

 

 

Teraz pokażę jak ja zawsze robię makaron. Zobaczcie sami z przystawkami od firmy Kenwood to czysta przyjemność!

 

Do misy wsypuję wszystkie potrzebne składniki czyli 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli i 5 jaj.

Następnie włączam planetarny robot kuchenny  i po minucie wyciągam idealnie wyrobione ciasto. Odstawiam ciasto na chwilę aby odpoczęło i zabieram się za montowanie przystawki wałkującej co jest banalnie proste. Dzielę ciasto na 5 części, następnie każdy plaster posypuje mąką.

 

 

Wałkowarką do makaronu rozwałkowuje ciasto na grubość ok 2 mm.

 

 

Do zrobienia dzisiejszego makaronu użyję wykrojnika do spaghetti.

 

 

Rozwałkowane wcześniej ciasto przepuszczam przez przystawkę i w jednej chwili mam porcję świeżego makaronu i idealnym wyglądzie.

 

 

Zobaczcie przygotowywanie takiego makaronu to czysta przyjemność.

 

 

 

Tak jak obiecywałem mam dla Was przepis na spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

 

Składniki:

 

  • 300g świeżego makaronu spaghetti
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól

 

Przygotowanie:

 

Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania.        

 

Przygotowanie sosu zacznij w momencie kiedy wrzucisz spaghetti do wrzątku. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Dodaj posiekany w cienkie płatki czosnek, smaż na średnim ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

 

Podawaj niezwłocznie z parmezanem.

 

Oto moje ulubione produkty marki Kenwood:

Wałkowarka

Przystawka do spaghetti

Więcej przystawek dostępnych na www.kenwood.com

Więcej moich przepisów na Dania z makaronem

 

2 odpowiedzi na “Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku”

  1. eliza napisał(a):

    Ale mi pan smaku narobil 🙂 A taki makaronik to palce lizać, co niedziela do rosołu był w domu moich rodziców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję