menu

Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem

 

Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić włoską wersją naszych polskich kopytek, czyli Gnocchi. Jest to klasyczne danie z półwyspu apenińskiego, które idealnie komponuje się z aromatycznym sosem na bazie pomidorów, szpinaku i parmezanu. Przy okazji pochwalę się moją nową granitową stolnicą a jej zalety opiszę poniżej.

 

Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem

 

 

Składniki:

 

Gnocchi:

 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

 

Sos:

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta cukru do smaku
  • parmezan do posypania potrawy

 

Przygotowanie:

 

Zacznij od przygotowania sosu. Na oliwie na średnim ogniu podsmaż czosnek. Pamiętaj aby zrumienić go na delikatny złoty kolor, aby nie nabrał gorzkiego smaku. Następnie wsyp liście świeżego szpinaku, podsmaż go dosłownie do momentu aż liście zmiękną, im dłużej szpinak jest smażony tym bardziej traci swój piękny kolor. Po tym wlej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce.

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości około 40 minut. Najlepiej jest to jednak to zrobić dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez prasę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia. Na stolnicy ułóż przepuszczone przez prasę ziemniaków. Uformuj kopczyk, zrób dołek i wbij w to miejsce jajko.

 

Zacznij zagniatać ciasto dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z solą. W razie potrzeby podsyp mąką, jeżeli ciasto będzie się kleić.

 

Kiedy tylko składniki się połączą podziel ciasto na 4 części, z każdej uformuj wałeczki szerokie na około 2 cm. Krój w poprzek na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek uformuj oprószonymi mąką dłońmi w kulki.

 

Kształt gnocchi można nadać robiąc na ich powierzchni wgłębienie widelcem. Najefektowniej  wyglądają gdy ułożysz kulki na wewnętrznej stronie, delikatnie spłaszczysz kciukiem i sprawnym ruchem zwiniesz ciasto w stronę brzegu widelca.

 

Gnocchi gotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu, podawaj z ciepłym sosem pomidorowym ze szpinakiem i parmezanem.

 

 

Rodzaj powierzchni ma znaczenie

 

Doświadczeni kucharze od zawsze zwracają bardzo dużą uwagę na powierzchnie na której wyrabiają ciasto. Ze mną nie jest inaczej, już dawno zauważyłem, że najlepiej pracuje się na granitowym blacie w moim rodzinnym do w Izabelinie. Kiedy przeprowadziłem się z Bogusią i dziewczynami do naszego mieszkania w Warszawie, najbardziej brakowało mi w kuchni właśnie takiej powierzchni. Wszak wszystkie blaty mamy drewniane i ciasto nie wyrabiało się tak jak trzeba. Rozwiązanie przyszło wraz z zaopatrzeniem się w granitową stolnicę, której szereg zalet opisze poniżej.

 

Zacznę od kwestii oczywistej czyli od tego, że granit jest kamieniem naturalnym. Ale co sprawia, że ciasto tak dobrze się na nim wyrabia??? Otóż powierzchnia przez cały czas pracy jest chłodna, ciasto się do niej nie klei, przez co praca jest bardzo komfortowa. Dodatkowo granitowa stolnica jest bardzo elegancka ale także wielofunkcyjna. Może służyć za deskę do krojenia lub jako element dekoracyjny. W zasadzie tylko od Waszej wyobraźni zależy do czego posłuży 😉

 

Maniak glutenu

 

Kocham od czasu do czasu ubrudzić się w mące. Wbrew najnowszym trendom żywieniowym jestem maniakiem glutenu, tak samo mają Bogusia, Marysia i Zosia. Dlatego często przygotowujemy w domu różnego rodzaju pierogi, kluski czy pizze. Jedynym negatywnym aspektem jest powstający w trakcie przygotowywania tych dań bałagan. Na szczęście znalazłem rozwiązanie jak poradzić sobie z kuchennym “rozgardiaszem”. Odkąd mamy w domu granitową stolnicę nie mamy z tym problemu. Jej duży rozmiar 50×40 cm. sprawia, że wszystko się na niej mieści i nic nie spada. Miejsca wystarczy na porcje ciasta, na powierzchnię roboczą i kopczyk mąki.

 

Łatwość czyszczenia

 

Dodatkowo stolnicę granitową bardzo łatwo się czyści. Powierzchnia jest wypolerowana, jednolita i nie posiada porów w których mogą gromadzić się bakterie. Wystarczy po skończonej pracy wyczyścić samą stolnice, do czego wystarczą tradycyjne środki. Jednym słowem wszystko z granitową stolnicą jest w kuchni łatwiejsze 🙂

 

Mam dla Was także niespodziankę- kod rabatowy KURON dzięki któremu otrzymacie 10% zniżki na granitową stolnicę od Artigiano.

.

Zachęcam także do wypróbowania przepisu na gnocchi z sosem pomidorowym, szpinakiem i parmezanem. Przygotowanie nie jest skomplikowane a smak jest nieziemski. Tego typu danie może przygotować też w różnych konfiguracjach i podawać z różnymi sosami. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Jestem na posterunku 🙂

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję