menu

Idealna zupa ogórkowa. Przepis krok po kroku.

Idealna zupa ogórkowa

 

Polska kuchnia zupami stoi. To hasło jak najbardziej prawdziwe, bo jak się nad tym zastanowić, to nie ma na świecie drugiej kuchni tak bogatej w różnego rodzaju zupy. Każda pora roku, region czy okoliczność ma swoją charakterystyczną polewkę. Dziś pokażę Wam krok po kroku jak przygotować zupę ogórkową. Najlepsza możliwa receptura opisana w kilku prostych krokach. Zapraszam!!!

 

Składniki: 

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera 
  • 1 łyżka masła
  • 1 przecier ogórkowy, ja użyłem przecieru z Manufaktury Wielkopolskiej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Skrzydełka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody i wstępnie posól. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, w międzyczasie zbieraj szumy.

 

Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Ja osobiście wolę kostkę, warzywa mają wtedy odpowiednią strukturę i nie znikają w zupie, ale to zależy od osobistych preferencji. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

 

Krok 2:

 

Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, około 30 minut.

 

Krok 3:

 

Kiedy wywar będzie nabierał “mocy” na patelni rozpuść łyżkę masła i podduś przecier ogórkowy. Podsmażenie ogórków kiszonych podkręci ich smak, a masło jak wiadomo jest nośnikiem smaku 😉

 

Krok 4:

 

Kiedy warzywa i skrzydełka “dojdą” wsyp ziemniaki, ja swoje pokroiłem w większą kostkę. Lubię kiedy jest bardziej rustykalna i ma swój “ciężar gatunkowy” 😉

 

Krok 5:

 

Ziemniaki gotuj jeszcze około 15 minut do miękkości, wtedy dodaj podsmażony na maśle przecier ogórkowy. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy. 

 

Krok 6:

 

Następnie wlej śmietanę z wmieszanym żółtkiem, zamieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Idealna zupa ogórkowa najlepiej smakuje z kromką pieczywa.

 

Ulubiona Kuroniowa zupa 

 

Tak się u nas w domu porobiło, że wszyscy uwielbiamy zupy. A w szczególności te kwaśne: żurek, szczawiową czy barszczyk. Dziewczyny po powrocie z przedszkola najbardziej lubią opędzlować talerz gorącej zupy. Najbardziej przepadają za ogórkową więc mam doświadczenie w tym temacie 😉

 

Dzisiaj  przepisem na idealną zupę ogórkową dzielę się także z Wami. Może nie ma tu jakiejś wielkiej kulinarnej rewolucji, ale tradycyjne zupy mają to do siebie, że nie ma co z nimi kombinować. Najważniejsze są dobre składniki w odpowiednich proporcjach. Ja w swojej wersji dodaję jeszcze żółtko zmieszane ze śmietaną. Zupa jest wtedy bardziej kremowa, a jej konsystencja przyjemnie kontrastuje z jej kwaskowatym smakiem.

 

Polecam też skorzystać z przecieru ogórkowego od Manufaktury Wielkopolskiej. Jest przygotowany z najlepszego rodzaju ogórków, charakteryzuje się idealnie zbalansowanym smakiem i nie trzeba trzeć ogórków 😉

 

Jeżeli szukacie innych zupowych inspiracji, zapraszam TUTAJ!

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

18 odpowiedzi na “Idealna zupa ogórkowa. Przepis krok po kroku.”

  1. Elżbieta pisze:

    Pyszna,robię podobnie tylko z ogórków wlasnej produkcji ze swojego ogródka -pozdrawiam-zupojad

    • Jakub Kuroń pisze:

      Ja niestety nie mam własnego ogródka, ale na szczęście są na rynku dostępne produkty z dobrym składem, które nie odbiegają smakiem od tradycyjnych domowych przetworów.

  2. Anna pisze:

    Robię dokładnie tak samo,tylko bez żółtka w śmietanie.Nastepnym razem dodamPozdrawiam serdecznie.

  3. Anna pisze:

    Czy zamiast przecier można użyć tsrtych ogórków kiszonych z własnego ogródka? I po co to żółtko, nie zrobi się jajecznica?

    • Jakub Kuroń pisze:

      Jak najbardziej można użyć własnych ogórków. Żółtko sprawia, że ogórkowa jest bardziej kremowa. Jeżeli śmietanka jest UHT i wmieszasz w nią żółtko, a po dodaniu od razu zamieszasz nic się nie wydarzy. Kwaśną śmietanę trzeba hartować 🙂

  4. Kolorowy talerz pisze:

    Ogórkową uwielbiamy, ja w sumie robię trochę inaczej, ale mam wielką ochotę wypróbować Twojej metody. Przekonuje mnie zwłaszcza to żółtko, które dodaje zupie, tak przypuszczam, szlachetną nutkę.

  5. Grażyna Kolorowy talerz pisze:

    Ogórkową uwielbiamy, ja w sumie robię trochę inaczej, ale mam wielką ochotę wypróbować Twojej metody. Przekonuje mnie zwłaszcza to żółtko, które dodaje zupie, tak przypuszczam, szlachetną nutkę.

  6. Małgorzata pisze:

    Ja ogókową uwielbiam i w ogóle kwaśne zupy 🙂 Żółtka też nigdy nie dodawałam, ale wypróbuję 🙂 A podsmażane na maśle ogórki na prawdę podkręcają smak 🙂

  7. Alicja pisze:

    Latem uwielbiam wszelkie chłodniki, bo nie ma nic lepszego na upały 🙂
    Ogórkowa stoi wysoko na liście moich zup, ale spróbuję z żółtkiem i śmietanką, bo nigdy nie robiłam.
    Przy okazji – w marcu byłam na Teneryfie. W jednej z restauracji zażyczyłam sobie gazpacho, bbo jak Hiszpania to wiadomo, trzeba spróbować ich słynnej zupy (sama też robię, ale to nie to samo!). Ku mojemu zdumieniu kelnerka powiedziała, że niestety, gazpacho podają tylko latem (a była w menu!).
    +27c za oknem, a ona mi mówi, że tylko latem 🙂

  8. Maja pisze:

    Ja to robię od dawna żadna nowość moja babcia to robiła jeszcze 50 lat temu

  9. Klaudia pisze:

    Rzeczywiscie idealna ta ogorkowa. Caly garnek zupy zostal zjedzony w zaledwie jeden dzien.

  10. Wojciech pisze:

    Mam pytanie. Na zdjęciach widać ogórki kiszone a w opisie składników ich nie ma. Czy dodawać je więc (pokrojone?) czy tylko sam przecier gotowy?
    Pozdrawiam Serdecznie
    Wojtek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję