menu

Idealny przepis na romantyczną kolację

Idealny przepis na romantyczną kolację

 

Często pytacie mnie, co przygotować na romantyczny wieczór ze swoją drugą połówką? Wiadomo, że wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Dlatego to Wy moi drodzy, powinniście najlepiej wiedzieć ,co moja luba/luby najchętniej by zjadła/zjadł. Jeżeli jednak macie z tym problem, brakuje Wam pomysłu, przychodzę z pomocą. O to mój idealny przepis na romantyczną kolację.

 

Perfekcyjna kompozycja

 

Aby stworzyć niepowtarzalną atmosferę, podczas wieczoru tylko we dwoje, należy pamiętać że nic tak nie cieszy jak kolacja niespodzianka. Zaskocz swoją drugą połówkę, kup piękny kwiatów i przygotuj coś specjalnego. Osobiście polecam mój idealny przepis na romantyczną kolację, czyli Dorsza w sosie krewetkowym z szafranem. Jest to nieskromnie przyznam perfekcyjna kompozycja smakowa, idealnie dobrane składniki. Taki danie nie sprawi, że będziecie „pełni” wręcz przeciwnie, znajdziecie jeszcze miejsce na deser. Idealnym kompanem do tej potrawy będzie białe półwytrawne kalifornijskie wino Oak View. W smaku pełne egzotycznych owocowych aromatów z nutą wanilii w tle. Wymarzona para 😉

 
Idealny kompan

 

Zawsze uważałem gotowanie za jedną z najważniejszych czynności. Nie jest to bynajmniej błahe wrzucanie składników spożywczych do garnka w celu zaspokojenia głodu. Jest to jeden z najpiękniejszych sposobów na powiedzenie „kocham cię, zależy mi na tobie”. Dlatego uważam, że półwytrawne białe wino Oak View to idealny kompan do spotkań we dwoje . To wino pełne uczuć, będące dopełnieniem związku w każdej jego fazie.

 
Przez żołądek do serca

 

To powiedzenie stare jak świat ale niesamowicie autentyczne. Moja żona może to potwierdzić 😉 Podobno wpadłem jej w oko od samego początku ale dopiero moje potrawy sprawiły, że zostaliśmy parą na dobre i złe. Dlatego teraz razem z marką Oak view chciałbym zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie „Przez żołądek do serca” . Do wygrania jest 60 cennych nagród, a wystarczy zdradzić tylko swój idealny przepis na romantyczną kolację.

 

Więcej szczegółów znajdziecie tutaj: https://www.konkursoakview.pl

 

Ja już zdradziłem Wam swój, teraz pora na Was. Nie zwlekajcie, czas macie do 06.07.2018.

 

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i weźmiecie udział w konkursie. Pamiętajcie każda, nawet najmniejsza okazja, by powiedzieć „Kocham” to doskonała okazja do wspólnego świętowania.

 

Dorsz w sosie krewetkowym

 

Składniki:

 

Puree ziemniaczane z musztardą francuską:

 

  • 400 g ziemniaków
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól

 

Sos:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 100 g surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka plasterków papryczki chilli
  • 100 ml białego półwytrawnego wina Oak view
  • 50 g masła
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • ewentualnie szczypta szafranu

 

Dorsz:

 

  • 250g filetu z dorsza
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól

 

Dodatki:

 

  • zielone szparagi
  • groszek cukrowy
  • pomidorki koktajlowe

 

Przygotowanie:

 

Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności od gatunku, w tym czasie przygotuj sos i rybę.

 

Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj lekko posolone krewetki, podsmaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wsyp czosnek pokrojony w plastry, smaż na średnim ogniu jeszcze minutę.

 

Następnie dodaj papryczkę chilli,  wlej półwytrawne białe wino Oak view, zredukuj jego objętość o połowę.

 

Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki.

 

Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem.

 

Rybę wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, dopraw obficie solą. Na patelni rozgrzej olej. Dorsza smaż na mocnym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj na małym ogniu 1-2 minuty. Następnie ubij na gładkie puree mlekiem, masłem i łyżką musztardy francuskiej.

 

Dorsza podawaj na puree z sosem krewetkowym i dodatkami. Ja wybrałem szparagi, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję