menu

Klasyczny boeuf strogonow. Przepis krok po kroku.

 

Klasyczny boeuf strogonow

 

Klasyczny boeuf strogonow. Składniki:

 

  • 750 g udźca wołowego
  • 50 g masła
  • 2-3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ew. cukier do smaku

Przygotowanie:

 

Udziec pokrój w paski.

 

W garnku rozpuść masło. Podsmaż wołowinę, aż cała się zetnie. Dodaj cebule pokrojoną w paski. Przesmaż 5 minut do miękkości.

 

Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat.

 

Duś całość pod przykryciem do miękkości, około 45 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, około 10 minut.

 

Podawaj z kawałkiem bagietki i ogórkiem kiszonym.

Klasyczny boeuf strogonow to danie, które towarzyszy większości naszych rodzinnych spotkań. Z jednej strony wszyscy za nim przepadają, a z drugiej jest to po prostu idealne danie jednogarnkowe.

Milion wariacji

Powodem dla którego postanowiłem zrobić przepis, krok po kroku na klasyczny boeuf strogonow jest fakt, że w internecie jest milion wariacji tego dania. Poprzez różną pisownię, najróżniejsze dodatki oraz składniki. Jak wiecie nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale boeuf strogonow z papryka i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie to przesada. Mój ojciec nauczył mnie, że klasyczny boeuf strogonow opiera się na trzech głównych składnikach: wołowina, pieczarki i cebula. Sos jest śmietanowy z dodatkiem wina, musztardy i koncentratu pomidorowego. Wszystkie smaki współgrają ze sobą, a dodatkiem jest świeża bagietka. Przekonałem się do ogórka kiszonego, ale nie w samej potrawie, a jako osobny dodatek.

 

Zapraszam jeszcze do zapoznania się z innym moim daniem jednogarnkowym (link)

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na klasyczny boeuf strogonow. Przekonacie się, że właśnie ta wersja jest optymalna. Jeżeli uważacie inaczej, napiszcie o tym w komentarzu. Chętnie się z Wami pospieram 😉

15 odpowiedzi na “Klasyczny boeuf strogonow. Przepis krok po kroku.”

  1. Beata pisze:

    Pamiętam, gotowanko tej potrawy w pewnym programie kulinarnym. Siedziałam przed tv i spisywałam co po kolei idzie a teraz proszę, wystarczy odpalić telefonik i mam. 🙂 A swoją drogą pycha.

  2. Anna Roszczyniała pisze:

    Wspaniały przepis na chłodne dni i nie tylko

  3. Grażyna pisze:

    Jest Pan wspaniały każdy przepis jest super,bigos z Pana przepisu rewelacja oczywiście zawekowne słoiki,już się kończą, dziś kupuję produkty a jeszcze pytanie czy można też zawekować, chodzi o dodatek śmietany, dziękuję.

  4. Beata S pisze:

    Klasyczne przepisy i bez zbędnej wariacji, jak zwykle okazują się najtrafniejsze. Gdy szukam inspiracji, w pierwszej kolejności wpisuję “kuroń” i nazwę dania. Jeszcze się nigdy nie zawiodłam. Mam już pomysł na kolację Sylwestrową. Dziękuję.

  5. Jastin pisze:

    Czy moze byc smietana 36%

  6. Agata pisze:

    Ile porcji otrzymamy z podanych w przepisie składników?

  7. Anna pisze:

    Czy można podawać bez wina?

  8. Beata pisze:

    Gotuje wg tego przepisu wiele lat. Znalazłam go na stronie Pana taty. Pyszne jedzonko!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję