menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę pokrój w kostkę 3×3 cm, dopraw solidnie solą i pieprzem. Mięso można odstawić na 30 minut aby się „przegryzło ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej olej, wsyp wieprzowinę, smaż na dość dużym ogniu aż się zrumieni. Następnie przełóż do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu.

Cebulę pokrój w grubsze pióra a oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebule i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut, aż całość zmięknie i nabierze rumianego koloru. Przerzuć zawartość patelni do mięsa, duś do miękkości mięsa około 30 minut.

Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody (80ml), wlej do gulaszu i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Gulasz najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym ale to sprawa indywidualna.

ocena:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

składniki

  • 500 g szynki wieprzowej z tłuszczykiem
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę pokrój w kostkę 3×3 cm, dopraw solidnie solą i pieprzem. Mięso można odstawić na 30 minut aby się „przegryzło ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej olej, wsyp wieprzowinę, smaż na dość dużym ogniu aż się zrumieni. Następnie przełóż do garnka wlej 0,5 l wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu.

Cebulę pokrój w grubsze pióra a oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Na patelni po smażeniu mięsa rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp cebule i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż około 5 minut, aż całość zmięknie i nabierze rumianego koloru. Przerzuć zawartość patelni do mięsa, duś do miękkości mięsa około 30 minut.

Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody (80ml), wlej do gulaszu i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Gulasz najlepiej komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym ale to sprawa indywidualna.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję