menu

Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym

Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym

 

 
Składniki na 5-6 kotletów

 

  • 100g przesmażonego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • 6 jaj na twardo
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

 

Sos:

 

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości)
  • 100 ml śmietanki 18% UHT
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie dania zaczynam od sosu. W rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę pszenną. Za pomocą rózgi połącz masło z mąką. Wolnym strumieniem wlewaj wywar i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Kiedy baza sosu zgęstnieje, dodaj tarty chrzan. Chwilę pogotować na małej mocy palnika. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj energicznie, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut na minimalnym ogniu. Odstaw i zajmij się kotletami.

 

Jajka na twardo obierz ze skorupki. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub pokrój w krajalnicy do jajek. Najpierw wzdłuż potem w poprzek, uzyskasz ładne słupki.

 

Dodaj podsmażony boczek, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.

 

Uformuj wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki, delikatnie dociskając aby składniki skleiły.

 

Smaż na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru. Osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

 

Zainteresowanie jakim cieszą się na stronie klasyczne kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym sprawiły, że postanowiłem przygotować inną ich wersję. Mam wrażenie, że nawet ulepszoną. Tak powstały kotlety jajeczne z boczkiem. Mam wrażenie, że mógłbym tak modyfikować każdy przepis. Do macierzystej receptury dodaję boczek i voila, ulepszony przepis 😉 W końcu z boczkiem wszystko smakuje lepiej, nawet herbata 😉

 

Mega sztos

 

Danie to w połączeniu z kremowym puree i kalafiorem z bułeczką tartą to jak mawia mój dobry znajomy „mega sztos”. Trudno się z nim nie zgodzić, nasze kotlety jajeczne z boczkiemzniknęły w kilka minut. Nie można było nawet talerza wylizać, takie były dobre 😊Do ich przygotowania już tradycyjnie użyłem krajalnicy do jajek, dzięki niej struktura kotleta jest fajniejsza, niż tych startych na tarce. Jeżeli nie masz krajalnicy to TUTAJ (link) masz link do fajnego modelu w dobrej cenie.

Jeżeli nasze klasyczne kotlety jajeczne przypadły Wam do gustu, link TUTAJ . To wersja z boczkiem również powinna trafić w Wasz gust. A jeżeli nigdy nie próbowaliście żadnej z dwóch wersji, musicie jak najszybciej nadrobić zaległości.

 

Polecam najlepszy przepis na kotlety jajeczne z boczkiem. Wypróbujcie na pewno nie pożałujecie, w razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Jestem do dyspozycji 24/7

Zapraszam Was również na moją grupę na Facebooku w której dzielimy się radami i przepisami kulinarnymi!

 Gotuj z Kuroniem -przepisy i porady kulinarne 

4 odpowiedzi na “Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym”

  1. Basia pisze:

    A w wykonaniu boczusia zabrakło Pozdrawiam.

  2. Joanna pisze:

    Przepis super dzis wypróbowany na obiady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *