X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym

Zainteresowanie jakim cieszą się na stronie klasyczne kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym sprawiły, że postanowiłem przygotować inną ich wersję. Mam wrażenie, że nawet ulepszoną. Tak powstały kotlety jajeczne z boczkiem. Mam wrażenie, że mógłbym tak modyfikować każdy przepis. Do macierzystej receptury dodaję boczek i voila, ulepszony przepis 😉 W końcu z boczkiem wszystko smakuje lepiej, nawet herbata 😉

Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym

Składniki na 5-6 kotletów

  • 100g przesmażonego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego
  • 6 jaj na twardo
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 ml bulionu mięsnego lub np. warzywnego
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości)
  • 100 ml śmietanki 18% UHT
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze w rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę pszenną. Za pomocą rózgi połącz masło z mąką. Następnie wolnym strumieniem wlewaj wywar i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Kiedy baza sosu zgęstnieje, dodaj tarty chrzan. Chwilę pogotuj na małej mocy palnika. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj energicznie, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut na minimalnym ogniu. Odstaw i zajmij się kotletami.

Krok 2:

Po drugie jajka na twardo obierz ze skorupki. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub np. pokrój w krajalnicy do jajek. Najpierw wzdłuż potem w poprzek, uzyskasz ładne słupki.

Krok 3:

Następnie dodaj podsmażony boczek, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Uformuj wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki, delikatnie dociskając aby składniki skleiły.

Krok 5:

Następnie smaż na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru. Na koniec odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Mega sztos

Danie to w połączeniu z np. kremowym puree i kalafiorem z bułeczką tartą to jak mawia mój dobry znajomy „mega sztos”. Trudno się z nim nie zgodzić, nasze kotlety jajeczne z boczkiem zniknęły w kilka minut. Nie można było nawet talerza wylizać, takie były dobre 😊Do ich przygotowania już tradycyjnie użyłem krajalnicy do jajek, dzięki niej struktura kotleta jest fajniejsza, niż tych startych na tarce. Jeżeli nie masz krajalnicy to TUTAJ (link) masz link do fajnego modelu w dobrej cenie.

Jeśli nasze klasyczne kotlety jajeczne przypadły Wam do gustu, link TUTAJ . To wersja z boczkiem również powinna trafić w Wasz gust. A jeżeli nigdy nie próbowaliście żadnej z dwóch wersji, musicie jak najszybciej nadrobić zaległości.

Polecam najlepszy przepis na kotlety jajeczne z boczkiem. Wypróbujcie na pewno nie pożałujecie, w razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Jestem do dyspozycji 24/7

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją Grupę na FB. 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również