menu

Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku.

Kotlety mielone panierowane w grzankach Przepis krok po kroku.

Składniki:

 

 

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki.

 

Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso z pozostałymi składniki na jednolitą masę.

 

Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety. Najpierw obtocz w pieczywie i dociśnij aby w trakcie grzanki nie odpadały.

 

Następnie dodatkowo obtocz delikatnie w bułce tartej.

 

Smaż na rozgrzanym oleju, około 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru.

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ziemniaki tłuczone z koperkiem (dużą ilością koperku 😉 i mizerią lub buraczkami.

 

Są w kuchni polskiej żelazne klasyki: rosół, z rosołu pomidorowa, schabowy, bigos itd. A większość z tych klasyków można przygotować z tak zwanym „twistem”, czyli odrobinę inaczej. Doskonałym przykładem są kotlety mielone panierowane w grzankach. Niby to samo, ale ta drobna różnica robi robotę 😊

 

Kotlet ministerski

 

Jeżeli szukacie odmiany w waszym codziennym menu, ale nie chcecie wydać za dużo kasy. A kuchnia tradycyjna to ta którą cenicie najbardziej, to kotlety mielone panierowane w grzankach na pewno podbija wasze kubki smakowe. Można spotkać je także pod nazwą kotlet ministerski, chociaż to bardziej pierś z kurczaka w grzankach ale takie z mielonego mięsa także spotkałem. Jeżeli chcecie się pośmiać to polecam filmik jak przygotować sznycel ministerski. Przygotowuje go sympatyczny gość z wąsem posługujący się językiem rosyjskim, miłej zabawy (LINK DO FILMU)

 

Dobrej jakości mięso

 

Pamiętajcie, że najważniejszą kwestią w tym daniu jest dobrej jakości mięso. Dlatego warto wybrać się po nie na lokalny bazarek i kupić uczciwy kawałek mięsa. Wiem, że wygodniej jest kupić produkt od razu zmielony ale jakoś nigdy nie mam do niego zaufania i ma podejrzaną strukturę. Jeżeli chcecie wasze gotowanie wprowadzić na wyższy poziom, to proponuję zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa. Ja osobiście od wielu lat używam TEGO modelu (LINK DO PRODUKTU). Maszynka ta ma wiele zalet, jest solidna i można ją zakupić w rozsądnej cenie. Dodatkowo wszystkie części zamienne łatwo jest dokupić, w razie gdyby jakiś element się zgubił.

 

Kotlety mielone panierowane w grzankach polecają się na rodzinny obiad. Jest to najlepszy i sprawdzony po wielokroć przepis. Dodatkowo podrzucam także przepis na mizerie (LINK). W razie pytań związanych z przygotowaniem tego dania lub innych, piszcie komentarze. Będę na nie na bieżąco odpowiadał.

 

SMACZNOŚCI 😊

 

 

Jedna odpowiedź do “Kotlety mielone panierowane w grzankach. Przepis krok po kroku.”

  1. Mariusz pisze:

    Pomóż mi. Widziałem kiedyś w menu ukraińskiej restauracji Kotlet po użhorodzku z grzankami. Co to jest? Zapodaj przepis na to danie, jeśli możesz. Pozdrawiam z Krakowa. Mariusz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję