X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisy

Kurczak w sosie kurkowym. Przepis krok po kroku.

Kurczak w sosie kurkowym

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. O ile będziecie robić go zgodnie z naszymi wskazówkami wszystko będzie smaczne, a kurczak w sosie kurkowym na stałe trafi do Waszego domowego menu.


Kurczak w sosie kurkowym. Składniki:

 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 250 g kurek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 


Przygotowanie:

 

Kurczaka pokrój w ukośne plastry, dopraw solą i pieprzem.

 

Na patelni rozgrzej olej roślinny, usmaż mięso do uzyskania złotego koloru.

 

Zdejmij kurczaka z patelni odstaw na bok, dodaj łyżkę masła i wsyp cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmaż do 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze rumianego koloru.

 

Następnie dodaj oczyszczone kurki. Smaż aż odparuje cały nadmiar wody, który pojawił się po wsypaniu grzybów na patelnie.

 

 

Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Kiedy nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj posiekany koperek. To danie najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami.

 



Kurczak w sosie kurkowym. Przepis krok po kroku



Szybkie dania obiadowe zawsze w cenie. Dlatego podrzucam Wam dzisiaj przepis na rewelacyjnie prosty i smaczny sezonowy posiłek. Kurczak w sosie kurkowym, idealna kompozycja której nie da się spartolić. Oczywiście z naszym przepisem krok po kroku 🙂 Możecie też wypróbować inny przepis z kurkami np. ten. PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM



W sezonie trzeba korzystać



Póki grzyby są, staram się jak najczęściej włączać je w moje menu. Zwłaszcza kurki, inne można zamrozić lub ususzyć. Z kurkami jest inaczej, mrożone sporo tracą na smaku a suszyć je raczej szkoda. Po wysuszeniu zostaje tyci sucharek bez krzty aromatu. Dlatego w sezonie trzeba korzystać a najlepszym pomysłem jest kurczak w sosie kurkowym.



Korzystajcie z dobrodziejstw natury



To już prawdopodobnie ostatni przepis na kurki w tym sezonie. W najbliższym czasie spodziewajcie się bardziej dań z innymi grzybami leśnymi, chociaż tych podobno za bardzo nie ma. Oraz dań bardziej konkretnych z warzyw dyniowatych i korzennych. Co wskazuje nam, że powoli nadchodzi ochłodzenie 🙁 Ale póki co korzystajcie z dobrodziejstw natury, chociażby z przepisu jakim jest kurczak w sosie kurkowym.



Będziemy też wdzięczni za komentarz na stronie pod przepisem.



SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Robię. Ale msm watpliwosci, bo chyba w przepisie jest nie tak. Po usmazeniu kurczaka odstawiamy na bok i on juz nie wrsca do przepisu tylko widać go na talerzu. Po tych kilkunastu minutach zabawy z sosem to on troche wystygnie. Chyba go trzeba przed polaniem sosem na chwile do mikrofali.

  2. Zrobiłam kropka w kropkę z przepisu,od siebie dodałam tylko natkę pietruszki i uważam,że już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

  3. Dokładnie w ten sam sposób robię…tyle, że polędwicę. Uwielbiamy stadnie dlatego też w sezonie zakupuję kurki na ryneczku i mroże porcje na tak zacne potrawy. Z kurczakiem nie jedliśmy, ale wszystko przed nami

  4. Ostatnio w sklepie widziałam kurki mrożone. Czy takie też mogę dodać do sosu?

  5. Zrobiłam i rewelacja Czy usmażone kurki z cebulką i kurczakiem mogę zamrozić ?

  6. Sos przepyszny, bardzo proste i szybkie danie, na pewno na stałe zagości w moim menu

Sprawdź również