menu

Łopatka duszona. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj mam dla Was danie, które jest idealnym rozwiązanie dla osób cierpiących na chroniczny brak czasu. Łopatka duszona z ketchupem, miodem i aromatycznymi przyprawami. Wystarczy podsmażyć kilka składników a potem poddusić, ot cała filozofia. W międzyczasie możesz ugotować kaszę, przygotować ulubioną surówkę i tak zostanie ci chwila wolnego dla siebie.

 

 
Łopatka duszona

 

Składniki:

 

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 30 ml oleju roślinnego 
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarna ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (ja użyłem ketchupu Roleski)
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz czarny

 

Przygotowanie:

 

Łopatkę oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Następnie przełóż do garnka, dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w pół plastry, posiekany czosnek oraz przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, goździki . Smaż aż cebula zmięknie, około 5 minut na średnim ogniu.

 

Po tym czasie dodaj cynamon, paprykę wędzoną, miód i ketchup. Podsmaż 2 minuty na małym ogniu aby smaki się przeniknęły. Wlej 200 ml wody.

 

Duś na małym ogniu pod przykryciem, około 60 minut. Wszystko zależy od mięsa, czasami trzeba dodać 15-20 minut do czasu gotowania.

 

Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kiszonych ogórków z cebulą.

 

Idealna kompozycja

 

Jestem przekonany, że raz spróbujesz Łopatki duszonej i będziesz wracać do tego dania częściej. Jest to idealna kompozycja mięsa wieprzowego, przypraw i miodu. Całość dopełnia ketchup, ja użyłem Roleskiego ponieważ ma fajny skład i naturalny smak. Wszystko to dzięki dużej ilości pomidorów, aż 205 g pomidorów na 100 g produktu. Nie zawiera skrobi ani kwasku cytrynowego, co czyni go wyjątkowym. Mogę polecić go z czystym sumieniem.

 

Łopatka duszona poleca się na szybki rodzinny obiad. W razie pytań, wątpliwości jestem na posterunku 🙂 Chętnie odpowiem na wszelkiego typu zagwozdki, piszcie komentarze.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

5 odpowiedzi na “Łopatka duszona. Przepis krok po kroku.”

  1. Ola pisze:

    Swietny,szybki przepis.Bardzo dziekuje za pomysl

  2. Elwira pisze:

    Przygotowałam dziś z ciekawości i faktycznie będę wracać do tego dania. Danie palce lizać . Dziękuję za przepis.

  3. Ewa pisze:

    Przepis rewelacja :)..raz spróbowałam i rzeczywiście…często gości u nas na stole :)..bardzo dziękuje i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję