menu

Mini pączki ziemniaczane. Przepis krok po kroku.

Kochani mam dla was przepis na przepyszne mini pączki ziemniaczane i wcale nie potrzebujecie kilku godzin na ich przygotowanie. Robią się błyskawicznie! Pod warunkiem oczywiście, że macie ugotowane ziemniaki. Moje pączki są idealnym dopełnieniem jesiennego wieczoru z kocem, książką i kubkiem gorącego kakao. Zrobiłam je z konfiturą z rokitnika ostatnio moją ulubioną i posypałam cukrem pudrem wyszły przepyszne! 

 

Mini pączki ziemniaczane lubię bardziej niż zwykłe drożdżowe ponieważ są wilgotniejsze i następnego dnia smakują równie dobrze jak w dniu przyrządzania. 

 

 

Do przygotowania pączków ziemniaczanych potrzebujesz:

  • 300 g ugotowanych, obranych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 30 g cukru
  • 30 g pokruszonych świeżych drożdży
  • 30 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 l oleju do smażenia

 

 

Wszystkie składniki wsyp po kolei do miski. Jeżeli wyrabiasz ciasto ręcznie drożdże utrzyj z cukrem, jeśli natomiast użyjesz robota kuchennego nie ma takiej potrzeby, możesz po prostu wsypać składniki bez ich wcześniejszego mieszania. 

 

 

 

Ciasto należy wyrabiać dosyć długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita zwarta kulka. W robocie kuchennym wyrabiałam ciasto ok 10 minut. 

 

 

Z powstałego ciasta formuj kulki o średnicy ok 5 cm i układaj je na obsypanym mąką blacie.

 

Przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu wyrosnąć ok 40 minut. Jeśli masz w piekarniku funkcję podgrzewania ciasta drożdżowego możesz z niej skorzystać wtedy czas skróć o połowę.

 

 

Wyrośnięte pączki smaż na oleju. Pamiętaj aby nie był on zbyt gorący, ponieważ pączki z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe. Po wyjęciu z tłuszczu pączki układaj na ręczniku papierowym.

 

 

Mini pączki ziemniaczane bardzo dobrze smakują z nadzieniem. Ja użyłam konfitury z rokitnika, ale można użyć innych ulubionych nadzień, konfitur, twarożku, budyniu, czekolady… 

 

 

Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem!

 

Smacznego! 

 

 

Więcej bierzących przepisów znajdziecie na moim FB 

3 odpowiedzi na “Mini pączki ziemniaczane. Przepis krok po kroku.”

  1. Dzidka napisał(a):

    Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują, muszę spróbować zrobić, dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. S.Feliszek napisał(a):

    Wyglądają apetycznie .Na pewno zrobię.Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję