menu

Naleśniki z twarogiem i jagodami. Przepis krok po kroku.

 

Naleśniki z twarogiem i jagodami. Przepis krok po kroku

 

Będąc na naszej działce na Warmii, udało mi się nazbierać trochę jagód. Zrobiłem wśród domowników małą sondę, co z nich przygotować. Jednogłośnie wygrały naleśniki z twarogiem i jagodami. Zabraliśmy się więc do roboty i upiekliśmy dwie pieczenie na jednym ogniu, mieliśmy pyszny podwieczorek oraz wpis na bloga 😉 Poniżej znajdziecie owoc naszej pracy w formie krok po kroku.

 

 

Składniki:

 

Naleśniki:

 

  • 500 ml mleka najlepiej 2% ja użyłem ZIMNE MLEKO od Robico
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Farsz:

 

  • 400 g twarogu (ja użyłem półtłustego)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru, agawy, miodu lub ksylitolu
  • 200 g jagód
  • ew. ekstrakt waniliowy

 

Przygotowanie:

 

 

Do miski dodaj najpierw mokre składniki: mleko, olej roślinny i jajka. 

 

Następnie wsyp mąkę pszenną. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera aż wszystkie składniki się połączą. 

 

Masa nie musi być mocno ubita, wystarczy miksować do uzyskania jednolitej struktury. Konsystencja powinna być jak na zdjęciu, najbardziej przypominać powinna konsystencję maślanki. Nasze naleśniki są bardzo cienkie, ale idealnie nadają się do zawijania, nie pękają i są elastyczne.

 

Naleśniki smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu.

 

Przygotuj farsz. Twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Ewentualnie możesz dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę cytrynową.

 

Naleśniki posmaruj farszem, posyp jagodami, zwiń w rulony lub trójkąty. Przed podaniem możesz jeszcze naleśniki zrumienić na maśle.

 

 

Szczerze Wam powiem, że teraz kiedy piszę ten tekst znowu nabieram ochoty na naleśniki z twarogiem i jagodami. Może to zasługa tych zdjęć lub mojego nie poskromionego apetytu, ale czuje że to danie niedługo znowu pojawi się na naszym stole. Zwłaszcza, że jagody jeszcze trochę z nami zostaną 😉

 

Naleśniki z twarogiem i jagodami polecają się do przygotowania. W razie jakichkolwiek pytań piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji 🙂

 

SMACZNEGO!!!

 

7 odpowiedzi na “Naleśniki z twarogiem i jagodami. Przepis krok po kroku.”

  1. Alicja pisze:

    Ot, ciekawostka – nigdy nie robiłam ciasta naleśnikowego z dodatkiem oleju. Podejrzewam, że dlatego ciasto jest elastyczne. Następnym razem nie zapomnę o tym składniku.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Ja zawszę dodaje, może być olej roślinny lub roztopione masło. Żeby były elastyczne dobrze jest jeszcze ciepłe zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Fajnie się wtedy zaparzają i są bardzo elastyczne, idealne do krokietów i pasztecików 🙂

  2. Alicja pisze:

    Szczerze mówiąc, wolę naleśniki “na wytrawno” i jeśli mogę się tu poszarogęsić, podam przepis farszu: lekko sparzony, trochę skrojony szpinak, do tego feta i czosnku pokrojonego po uważaniu (ja daję dużo), posolić, popieprzyć, ułożyć farsz na połowie naleśnika i dodać cienko pokrojone pieczarki. Przykryć drugą połową, złożyć w chusteczkę i lekko zapiec to na maśle. Deserowe to nie jest!

  3. Dorota Kwiatkowska pisze:

    W tym toku jadłam e Jastarnii pyszne i ogromne naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem oraz z twarogiem i owocami. Obłęd
    Sama najczęściej robię na słodko z dżemem lub z serkiem i owocami. Niebo w gębie.

  4. Mariola pisze:

    Polecam nalesniki są przepyszne do farszu dodałam zamiast cukru miod, można z różnymi owocami podawać. Moją rodzinka zachwycona i czekam na inne propozycję Jakuba ,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję