menu

Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku.

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające…moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!

 

Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.

 

Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach:

 

  • Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.

 

  • Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.

 

  • Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.

 

  • Im mniej składników tym lepiej.

 

Stosując się do tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.

 

Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja 😉 Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.

 

Natomiast woda z kiszenia i same ogórki małosolne to doskonały probiotyk.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem 🙂

 

Ogórki małosolne. Składniki:

 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

 

Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i ostudź.

 

Ogórki umyj, główkę czosnku bez obierania przekrój na pół. Na dnie słoja lub kamionki ułóż połowę: koperku, kopru, czosnku, liści i korzenia chrzanu. Przykrój dno ogórkami, na wierzch ułóż pozostałe składniki.

 

Wlej wodę z solą, tak aby zakrywała wszystkie składniki. Na słoik załóż gazę lub kawałek czystego materiału, naciągnij gumkę recepturkę.

 

Znakiem, że ogórki zaczynają się kisić jest mętniejąca woda. Najlepiej smakują po 2-3 dniach ale każdy ma swój ulubiony poziom ukiszenia.

 

SMACZNEGO! 

22 odpowiedzi na “Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku.”

  1. Lili napisał(a):

    Nie wygląda na skomplikowane 🙂 przyszła na mnie pora, oby się udało 😉

  2. Ralph napisał(a):

    Poprawcie przepis,w przedmowie piszecie o soli kamiennej niejodowanej,w szczegółach składników już o jodowanej,osobiście wiem jaką mam używać ,ale wielu może się pogubić!!!

  3. Mila napisał(a):

    U mnie w domu ogórki małosolne to podstawa do wszystkiego ….i robię je bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze troche gorczycy

  4. monika napisał(a):

    Robię podobnie od lat kilkudziesięciu w kamiennym garnku po babci. Niestety nie mam gwarantowanych i zaufanych ogórków więc wychodzi różnie

  5. Aga napisał(a):

    U mnie już sąPrzepis identyczny Są pyszne

  6. Lucy napisał(a):

    Pyszne! Robie dokładnie tak samo ♥️Pozdrawiam

  7. Beata napisał(a):

    Czy moge dodac do nich lisc wisni lub porzeczki?

  8. Gita napisał(a):

    Też robię ogórki w ten sposób i dodawałam liści wiśni ale w sumie nie wiem czemu mają służyć bo bez nich smakują tak samo 🙂 pozdrawiam

  9. Ola napisał(a):

    Fanastyczny przepis wlasnie kupilam pgorki i biore sie robotę. Juz mi slinka cieknie….

  10. Styrop napisał(a):

    a czym się różni koperek od kopru?

  11. Krystyna sulek napisał(a):

    Wszystko robie tak samo tylko zalewam goraca woda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję