menu

Pancakes z kefirem i owocami. Przepis krok po kroku.

 

Pancakes z kefirem i owocami. Przepis krok po kroku

 

Każdy ma jakiś żywieniowy rytuał. Rosół w niedziele, ryba w piątek czy szklanka wody z rana. Nasz rodzina obowiązkowo w sobotni poranek robi różne placki lub naleśniki. Ale najczęściej przygotowujemy nasze ulubione pancakes z kefirem i owocami. Są przepyszne, bardzo puszyste i wybitnie smakują z różnymi dodatkami.

 

 

Składniki:

 

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400 g kefiru (ja użyłem Robico)
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

 

Przygotowanie:

 

Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Dobrze jeżeli jajka są w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki.

 

Kiedy masa będzie puszysta wlej kefir, ja użyłem wersji bez laktozy, ostatnio staramy się ograniczyć jej spożycie.

 

Następnie dodaj olej rośliny lub inny tłuszcz, może być roztopione masło. Wymieszaj mokre składniki do ich połączenia.

 

Wsyp pszenną mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. 

 

 

Pancakes smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Możesz użyć małej patelni lub tak jak my wlewać ciasto na środek dużej patelni. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami, może być to syrop klonowy, mus owocowy lub śmietana.

 

Amerykański rodowód

 

Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja europejskich naleśników. Robi się ją bardzo podobnie, zamiast mleka używa się gęstszego produktu nabiałowego np. kefiru, jogurtu lub maślanki. Obowiązkowy jest oczywiście środek spulchniający, soda, proszek do pieczenia lub drożdże. Pancakes są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i zyskują na popularności na całym świecie. Klasycznie podaje się je z syropem klonowym, ale dodatki mogą być przeróżne: sos czekoladowy, owoce lub karmel. Z ciekawostek w USA często łączone są z chrupiącym bekonem i słodkim syropem, co dla mnie osobiście jest połączeniem nieco dziwnym.

 

Pancakes z kefirem polecają się na śniadanie, podwieczorek i kolację. Przepis jest prosty i wielokrotnie wypróbowany. Dodatkowo przygotowany w formie krok po kroku, więc nic Wam nie umknie. 

 

SMACZNEGO!!!

2 odpowiedzi na “Pancakes z kefirem i owocami. Przepis krok po kroku.”

  1. Alicja pisze:

    Ja bym powiedziała, że to są racuchy, a nie naleśniki. Fotki smakowite!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję