X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka marchewkowa

Babka marchewkowa to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez dodatków. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na desery i przekąski. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

BABKA MARCHEWKOWA

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej np. typ 500
  • 150 g marchwi
  • 200 g masła
  • 150 g cukru np trzcinowego
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii – u mnie rodzynki i migdały

Babka marchewkowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, a następnie odciskamy sok. Tak przygotowaną marchewkę odstaw na chwilę na bok, z pewnością zaraz się przyda. Migdały namocz w ciepłej wodzie i zdejmij z nich skórkę, następnie je rozdrobnij najlepiej nożem.

Krok 2:

Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Krok 3:

Na koniec dodajemy odstawioną na bok marchew, bakalie: rodzynki, i rozdrobnione migdały.  Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 1 godzinę. Na zakończenie po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Babka marchewkowa

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również