menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ścieramy marchew na drobnej tarce i odciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

ocena:

Babka marchewkowa

składniki

-300 g mąki
-150 g marchwi
-200 g masła
-150 g cukru
-4 jaja
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-100 g bakalii – rodzynki i migdały

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ścieramy marchew na drobnej tarce i odciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy marchew i posypane mąką bakalie: rodzynki opłukane i osuszone, migdały, obrane ze skórki i zmielone. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję