menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem.
Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajko, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.
Przełóż masę do formy keksówki wysmarowanej masłem i posypanych bułką tartą lub kaszą manną. Babkę piecz około 60 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Podawaj obowiązkowo ze szklanką kefiru.

ocena:

Babka ziemniaczana

składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej starych, mają więcej skrobi)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 200 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do oprószenia formy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania


Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem.
Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajko, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.
Przełóż masę do formy keksówki wysmarowanej masłem i posypanych bułką tartą lub kaszą manną. Babkę piecz około 60 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Podawaj obowiązkowo ze szklanką kefiru.