X

Czego szukasz?

Przepis

Bigos, to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań świątecznych w Polsce. Robimy go na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, podajemy gościom na imieniny. Dzisiaj mam dla Was bigos staroligocki! Zapraszam do lektury przepisu. 

Bigos Staroligocki

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g kiełbasy np. zwyczajnej
  • 150 g wędlin (np. polędwicy sopockiej)
  • 300 g boczku wędzonego gotowanego
  • 1/2 średniej kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1duża cebula czosnkowa
  • 1 główka czosnku (mała)
  • 4-5 listków laurowych
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • olej np. rzepakowy

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze rozgrzej na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową,  podsmaż. Duś mięso ok 10 min. Następnie do mięsa dodaj boczek pokrojony w kostkę, podsmaż chwilę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę oraz wędliny, jeszcze raz smaż wszystko przez ok 10 min.

Krok 2:

Po drugie dodaj koncentrat pomidorowy i znów smaż ok 5 min co jakiś czas mieszając. Następnie zestaw patelnie z ognia.

Krok 3:

Kapustę kiszoną opłucz, odsącz, pokrój, wrzuć do garnka, dodaj listki laurowe, ziele i szczyptę soli. Zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości.

Krok 4:

Białą kapustę poszatkuj, wrzuć do drugiego większego garnka, następnie dodaj szczyptę soli, zalej niewielką ilością wody. Gotuj kapustę do miękkości.

Krok 5:

Wszystko razem wymieszaj, następnie dodaj obrany poszatkowany drobniutko czosnek. Dopraw do smaku.

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również