menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzać na dużej patelni margarynę,wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową,podsmażyć.Dusić mięsko ok. 10 min. Do mięska dodajemy boczek pokrojony w kostkę,podsmażamy chwile i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,kiełbasę,oraz wędliny,jeszcze raz podsmażamy wszystko przez ok.10 min. Dodajemy do środka koncentrat pomidorowy i znów podsmażamy ok. 5 min. mieszając. Odstawiamy patelnie. Kapustę kiszoną płuczemy odsączamy kroimy,wrzucamy do garnka,dodajemy listki laurowe,ziele,i szczyptę soli.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Białą kapustę szatkujemy wrzucamy do drugiego większego garnka dodajemy szczyptę soli,zalewamy niewielką ilością wody.Gotujemy kapustę do miękkości.Wszystko razem mieszamy dodajemy obrany poszatkowany drobniutko czosnek.Doprawiamy do smaku,podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.SMACZNEGO.

ocena:

Bigos Staroligocki

składniki

  • 500g. łopatki wieprzowej
  • 300g. kiełbasy zwyczajnej,lub innej
  • 150g. wędlin (np.polędwicy sopockiej)
  • 300g. boczku wędzonego gotowanego
  • 1/2 średniej kapusty białej
  • 1 kg.kapusty kiszonej
  • 1duża cebula czosnkowa
  • 1 główka czosnku (mała)
  • 4-5 listków laurowych
  • 4-5 kulek liścia laurowego
  • 200g.koncentratu pomidorowego ( najlepiej PUDLISZKI )
  • sól,pieprz,przyprawy do zup w płynie,majeranek,papryka czerwona sypka.Do smaku.
  • 2 łyżki margaryny dobrej jakości

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozgrzać na dużej patelni margarynę,wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową,podsmażyć.Dusić mięsko ok. 10 min. Do mięska dodajemy boczek pokrojony w kostkę,podsmażamy chwile i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,kiełbasę,oraz wędliny,jeszcze raz podsmażamy wszystko przez ok.10 min. Dodajemy do środka koncentrat pomidorowy i znów podsmażamy ok. 5 min. mieszając. Odstawiamy patelnie. Kapustę kiszoną płuczemy odsączamy kroimy,wrzucamy do garnka,dodajemy listki laurowe,ziele,i szczyptę soli.Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Białą kapustę szatkujemy wrzucamy do drugiego większego garnka dodajemy szczyptę soli,zalewamy niewielką ilością wody.Gotujemy kapustę do miękkości.Wszystko razem mieszamy dodajemy obrany poszatkowany drobniutko czosnek.Doprawiamy do smaku,podajemy z pieczywem lub z ziemniakami tłuczonymi.SMACZNEGO.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję