menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem do białości. Ochłodzone białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy żółtka z pianą z białek dodając równocześnie przesianą mąkę. Tortownicę lub prostokątną formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 – 200° przez 40 minut. Na drugi dzień można ciasto przekroić i posmarować marmoladą lub po prostu posypać wierzch cukrem pudrem lub oblać lukrem.

ocena:

Biszkopt prosty

składniki

350 g mąki (ok. 2 szklanki)
250 g cukru
12 jajek
szczypta cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem do białości. Ochłodzone białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy żółtka z pianą z białek dodając równocześnie przesianą mąkę. Tortownicę lub prostokątną formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy ciasto. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 – 200° przez 40 minut. Na drugi dzień można ciasto przekroić i posmarować marmoladą lub po prostu posypać wierzch cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję