menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mój sprawdzony przepis krok po kroku na delikatne bitki wołowe z aromatycznym sosem grzybowym i domowe szybkie kluski śląskie. Wychodzą za każdym razem, 100% sukcesu.

 

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od rak. Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Jeżeli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.

Mięso pokrój na cztery plastry, rozklep tłuczkiem przez folie spożywczą. Solidnie oprósz solą, pieprzem oraz mąka pszenną. Na patelni rozgrzej olej obsmaż mięso do uzyskania rumianego koloru i zdejmij na talerz. Na patelnie po smażeniu mięsa dodaj masło oraz wsyp cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie, następnie wlej wino odparuj przez minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby pokrojone w cienkie paski. Wlej wodę lub wywar dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeżeli po tym czasie wołowina nadal będzie twarda gotuj jeszcze chwilę.

Bitki podawaj z kluskami, sosem i ulubionymi dodatkami: buraczkami lub ogórkiem kiszonym.

ocena:

Bitki wołowe z kluskami śląskimi

składniki

Bitki:

  • 600 g udźca wołowego 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła  
  • 1 cebula 
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 suszone grzyby 
  • 200 ml wody lub wywaru mięsnego
  • sól, pieprz

Kluski śląskie:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • około 220 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mój sprawdzony przepis krok po kroku na delikatne bitki wołowe z aromatycznym sosem grzybowym i domowe szybkie kluski śląskie. Wychodzą za każdym razem, 100% sukcesu.

 

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od rak. Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Jeżeli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.

Mięso pokrój na cztery plastry, rozklep tłuczkiem przez folie spożywczą. Solidnie oprósz solą, pieprzem oraz mąka pszenną. Na patelni rozgrzej olej obsmaż mięso do uzyskania rumianego koloru i zdejmij na talerz. Na patelnie po smażeniu mięsa dodaj masło oraz wsyp cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie, następnie wlej wino odparuj przez minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby pokrojone w cienkie paski. Wlej wodę lub wywar dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeżeli po tym czasie wołowina nadal będzie twarda gotuj jeszcze chwilę.

Bitki podawaj z kluskami, sosem i ulubionymi dodatkami: buraczkami lub ogórkiem kiszonym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję