X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluskiWołowina, Cielęcina

Bitki wołowe z kluskami śląskimi

Bitki wołowe z kluskami śląskimi to mój sprawdzony przepis krok po kroku na delikatne mięso w aromatycznym sosie grzybowym. Wychodzą za każdym razem, 100% sukcesu.

Bitki wołowe z kluskami śląskimi

Składniki:

Bitki:
  • 600 g udźca wołowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 suszone grzyby np. podgrzybki
  • 200 ml wody lub np. wywaru mięsnego
  • sól, pieprz
Kluski śląskie:
  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • około 220 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, następnie wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita, a ciasto będzie odchodzić od rak. Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku.

Krok 2:

Po drugie gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Następnie wyjmuj łyżką cedzakową. Jeżeli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.

Krok 3:

Mięso pokrój na cztery plastry, rozklep tłuczkiem przez folie spożywczą. Solidnie oprósz solą, pieprzem oraz mąka pszenną. Na patelni rozgrzej olej obsmaż mięso do uzyskania rumianego koloru i zdejmij na talerz.

Krok 4:

Na patelnie po smażeniu mięsa dodaj masło oraz wsyp cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie, następnie wlej wino odparuj przez minutę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby pokrojone w cienkie paski oraz podsmażone mięso. Wlej wodę lub wywar dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeżeli po tym czasie wołowina nadal będzie twarda gotuj jeszcze chwilę.

Bitki podawaj z kluskami, sosem i ulubionymi dodatkami: buraczkami lub ogórkiem kiszonym.

—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przepisów na dania z wołowiną ZAPRASZAM!!!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również