menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały siekamy. Orzechy wkładamy do piekarnika, żeby się przypiekły, zdejmujemy z nich skórkę i mielimy. Cukier puder gotujemy z wodą i sokiem z połowy cytryny. Gdy syrop zacznie brązowieć (karmelizować się), dodajemy do niego posiekane migdały, mieszamy i wylewamy na talerz posmarowany minimalną ilością tłuszczu. Rozprowadzamy równą warstwę karmelu i pozostawiamy do stwardnienia. Taki karmel jest potem bardzo twardy, wiec do dalszego użycia łamiemy go na kawałki i mielimy. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko skondensowane i mieszając podgrzewamy. Wyjmujemy rondelek z czekoladą z garnka z wodą, wrzucamy do niego zmielony karmel i orzechy laskowe. Mieszamy. Przekładamy do formy posmarowanej cienko masłem i pozostawiamy do zastygnięcia. Po kilkunastu godzinach rozpuszczamy 50 g czekolady, rozprowadzamy po powierzchni nugatu i odstawiamy z foremką do lodówki. PO oziębieniu i zastygnięciu wyjmujemy blok z formy i kroimy w plastry.

ocena:

Blok czekoladowy II

składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • puszka (500 ml) mleka skondensowanego, słodzonego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g obranych migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • pół cytryny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka masła do posmarowania talerza i formy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały siekamy. Orzechy wkładamy do piekarnika, żeby się przypiekły, zdejmujemy z nich skórkę i mielimy. Cukier puder gotujemy z wodą i sokiem z połowy cytryny. Gdy syrop zacznie brązowieć (karmelizować się), dodajemy do niego posiekane migdały, mieszamy i wylewamy na talerz posmarowany minimalną ilością tłuszczu. Rozprowadzamy równą warstwę karmelu i pozostawiamy do stwardnienia. Taki karmel jest potem bardzo twardy, wiec do dalszego użycia łamiemy go na kawałki i mielimy. 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko skondensowane i mieszając podgrzewamy. Wyjmujemy rondelek z czekoladą z garnka z wodą, wrzucamy do niego zmielony karmel i orzechy laskowe. Mieszamy. Przekładamy do formy posmarowanej cienko masłem i pozostawiamy do zastygnięcia. Po kilkunastu godzinach rozpuszczamy 50 g czekolady, rozprowadzamy po powierzchni nugatu i odstawiamy z foremką do lodówki. PO oziębieniu i zastygnięciu wyjmujemy blok z formy i kroimy w plastry.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję