menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie bakalie siekamy i zalewamy likierem. Okrągłą formę (może być miska), schładzamy, a następnie na jej dnie i bokach układamy równą, kilkucentymetrową, lekko zamrożoną warstwę lodów z białej czekolady. Wstawiamy do zamrażalnika. Przygotowujemy masę do parfait, jak w przepisie na parfait kawowe: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gesty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem Łączymy ją  z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, kurkumę lub szafran wraz z likierem, w którym się moczyły. Mieszamy i nakładamy do miski na lody z białej czekolady. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Tym sposobem możemy przygotować inne „bomby” : owocowe, czekoladowe itp.

ocena:

Bomba z bakaliami

składniki

  • 500 ml lodów z białej czekolady
  • 6 żółtek
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • 150 g cukru pudru
  • 70 ml mleka pełnotłustego
  • 60 ml wody
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g bakalii: fig, rodzynek, daktyli, suszonych moreli
  • 50 ml likieru amaretto lub curacao
  • ćwierć łyżeczki szafranu lub kurkumy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie bakalie siekamy i zalewamy likierem. Okrągłą formę (może być miska), schładzamy, a następnie na jej dnie i bokach układamy równą, kilkucentymetrową, lekko zamrożoną warstwę lodów z białej czekolady. Wstawiamy do zamrażalnika. Przygotowujemy masę do parfait, jak w przepisie na parfait kawowe: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gesty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem Łączymy ją  z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, kurkumę lub szafran wraz z likierem, w którym się moczyły. Mieszamy i nakładamy do miski na lody z białej czekolady. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Tym sposobem możemy przygotować inne „bomby” : owocowe, czekoladowe itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję