X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Farsz:
  • 500 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, piepr

 

Sposób przygotowania

Podgrzej mleko, dodaj cukier i drożdże następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy drożdże z mlekiem podwoją swoją objętość dodaj mąkę, jaja, olej i sól. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zeszklij cebule na maśle, dodaj kurki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy kurki zrobią się miękkie farsz jest gotowy. Z ciasta uformuj okrągłe placki o średnicy 5 cm i grubości 0,5 cm. Na środek ułóż wystudzony farsz i sklej ciasto jak pieroga. Uformowane bułki posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 30 min.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również