menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wymieszaj w misce z resztą składników. Ulep kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 °C, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę. Podawaj w podpieczonej bułce z ulubionymi dodatkami.

ocena:

Burgery jaglane

składniki

  • 190 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g startej marchewki 
  • 60 g prażonego słonecznika lub pestek dyni
  • 60 g prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 50 g bułki tartej
  • 60 ml szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina, startego na drobnej tarce
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli
  • sól

Dodatki: bułka do hamburgerów, pomidor, ogórek, sałata, czerwona cebula, ew. musztarda i ketchup

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wymieszaj w misce z resztą składników. Ulep kotlety i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 °C, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę. Podawaj w podpieczonej bułce z ulubionymi dodatkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję