menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami i odstaw na minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw. Woka lub wysoką patelnie dobrze rozgrzej, posmaruj olejem i smaż polędwiczki ok 2-3 min. Zrumienione mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na tą samą patelnie nalej odrobinę oleju i dodawaj pokrojone warzywa: marchewka, pasternak, papryka, por, kapusta włoska. Smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty. Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min. Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso oraz sosy: sos sojowy jasny, olej sezamowy, sos rybny, sos chilli. Następnie wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody. Całość zagotuj. Posyp dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub ryżem.

 

ocena:

Chińszczyzna Kuroniów

składniki

Marynata:

  • 400 g polędwiczek wieprzowych
  • 20 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju 

Pozostałe składniki:

  • 1 mała papryka Ramiro pokrojona na kawałki 2 cm x 2 cm (70 g)
  • 1 biała część pora pokrojona w ukośne plastry (100 g)
  • 70 g kapusta włoska poszatkowana
  • 1 mała marchewka pokrojona w ukośne półplastry (80 g)
  • 1 mały pasternak pokrojony w ukośne półplastry (60 g)
  • 0,5 ogórka zielonego pokrojonego w plastry bez nasion  (90 g)
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki 
  • 4 łyżki sosu chilli (60 g)
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego (60 g)
  • 3 łyżki sosu rybnego (20 g)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml zimnej wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie składniki marynaty połącz z polędwiczkami i odstaw na minimum 30 minut aby mięso przeszło smakiem przypraw. Woka lub wysoką patelnie dobrze rozgrzej, posmaruj olejem i smaż polędwiczki ok 2-3 min. Zrumienione mięso zdejmij z patelni i odstaw na bok. Na tą samą patelnie nalej odrobinę oleju i dodawaj pokrojone warzywa: marchewka, pasternak, papryka, por, kapusta włoska. Smaż na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając 2 minuty. Następnie dodaj ogórek i pieczarki smaż 2 min. Z powrotem dodaj przesmażone wcześniej mięso oraz sosy: sos sojowy jasny, olej sezamowy, sos rybny, sos chilli. Następnie wlej skrobię ziemniaczaną wymieszaną ze 100 ml zimnej wody. Całość zagotuj. Posyp dymką. Podawaj z makaronem orientalnym lub ryżem.