menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką wybierz miąższ. Ogórka obierz, pokrój w mniejsze kawałki. Kolendrę z grubsza posiekaj.

2. Do naczynia miksującego włóż miąższ z awokado, pokrojonego ogórka, posiekaną kolendrę oraz skórkę limonki. Następnie wlej sok z limonki, kefir i wodę. Rozdrobnij 60 s/obr. 10

3. Chłodnik podawaj dobrze schłodzony z oliwą. Do dekoracji można użyć drobno pokrojonego ogórka lub salsę pomidorową. Do chrupania możesz podać również nachosy.

ocena:

Chłodnik z awokado i ogórka (Thermomix)

składniki

  • 3 dojrzałe awokado (ja użyłem odmiany Hass)
  • 1 długi zielony ogórek (200 g)
  • garść świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z połowy limonki 
  • 400 g kefiru
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa do skropienia zupy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką wybierz miąższ. Ogórka obierz, pokrój w mniejsze kawałki. Kolendrę z grubsza posiekaj.

2. Do naczynia miksującego włóż miąższ z awokado, pokrojonego ogórka, posiekaną kolendrę oraz skórkę limonki. Następnie wlej sok z limonki, kefir i wodę. Rozdrobnij 60 s/obr. 10

3. Chłodnik podawaj dobrze schłodzony z oliwą. Do dekoracji można użyć drobno pokrojonego ogórka lub salsę pomidorową. Do chrupania możesz podać również nachosy.