menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy, rozbijamy delikatnie zamoczonym w wodzie tłuczkiem, tak żeby powstał jeden 3 centymetrowy płat mięsa. Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy go na dwie godziny w chłodne miejsce. Owoce moczymy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem jabłecznika, po pół godzinie owoce osączamy i wszystkie większe „sztuki”: śliwki, morele, jabłka, kroimy na połówki, ćwiartki lub paseczki. Oczywiście można też pozostawić je w całości. Dodajemy posiekane orzechy oraz tartą bułkę, doprawiamy farsz solą i pieprzem. Rozkładamy na stole płat mięsa i nakładamy na niego farsz, zawijamy i obwiązujemy białą, bawełnianą nicią. W brytfannie rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy roladę z wszystkich stron, a potem wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika: i pieczemy przez co najmniej godzinę, często podlewając wytworzonym sosem. Na początku można też podlewać mięso odrobiną białego wina (50–100 ml). Jeśli chcemy sprawdzić, czy mięso jest już upieczone, nakłuwamy je nożem lub widelcem, jeśli wypływający z mięsa płyn jest przezroczysty, to mięso jest gotowe. Mięso wyjmujemy, zdejmujemy sznurek i kroimy je w plastry. Sos mieszamy ze śmietanką.

ocena:

Cielęcina nadziewana

składniki

  • 1,5 kg cielęciny bez kości
  • po 50 g suszonych: jabłek, rodzynek i moreli, można też dodać inne suszone owoce
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 ml śmietanki
  • 50 ml jabłecznika
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy, rozbijamy delikatnie zamoczonym w wodzie tłuczkiem, tak żeby powstał jeden 3 centymetrowy płat mięsa. Oprószamy go solą i pieprzem i odstawiamy go na dwie godziny w chłodne miejsce. Owoce moczymy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem jabłecznika, po pół godzinie owoce osączamy i wszystkie większe „sztuki”: śliwki, morele, jabłka, kroimy na połówki, ćwiartki lub paseczki. Oczywiście można też pozostawić je w całości. Dodajemy posiekane orzechy oraz tartą bułkę, doprawiamy farsz solą i pieprzem. Rozkładamy na stole płat mięsa i nakładamy na niego farsz, zawijamy i obwiązujemy białą, bawełnianą nicią. W brytfannie rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy roladę z wszystkich stron, a potem wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika: i pieczemy przez co najmniej godzinę, często podlewając wytworzonym sosem. Na początku można też podlewać mięso odrobiną białego wina (50–100 ml). Jeśli chcemy sprawdzić, czy mięso jest już upieczone, nakłuwamy je nożem lub widelcem, jeśli wypływający z mięsa płyn jest przezroczysty, to mięso jest gotowe. Mięso wyjmujemy, zdejmujemy sznurek i kroimy je w plastry. Sos mieszamy ze śmietanką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję