menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cykorię myjemy, osuszamy, usuwamy brzydkie liście zewnętrzne. Następnie przekrawamy na pól i usuwamy głąby i kilka listków ze środka. Cebulę oraz usunięte ze środka cykorii listki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle, dodajemy mięso, jajo, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy i otrzymanym farszem napełniamy cykorie. Przykrywamy drugą połówką i owijamy cienkimi plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy winem wymieszanym z wywarem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200ºC, polewając mieszanką wywaru i wina. Odstawiamy do ostudzenia i przekładamy na półmisek. Zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Zagotowujemy wywar (powinniśmy mieć go około 400 ml, można w razie czego uzupełnić go wywarem z kostki) i gdy żelatyna napęcznieje dodajemy ją do wywaru. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy galareta zaczyna krzepnąć możemy albo posmarować faszerowaną cykorię, albo też ją zalać galaretką. Potem wstawiamy warzywa do lodówki. Podobnie możemy postąpić z innymi faszerowanymi warzywami, np.: ogórkami, pomidorkami koktajlowymi itp.

ocena:

Cykoria faszerowana w galarecie

składniki

-5-6 cykorii
-200 g mielonego mięsa – wieprzowego, cielęciny
-400 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
-150 g wędzonego boczku
-1 jajko
-1 cebula
-150 ml białego, wytrawnego wina
-1 cytryna
-2 łyżeczki żelatyny
-natka pietruszki
-2 łyżki tartej bułki
-1 łyżeczka masła
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cykorię myjemy, osuszamy, usuwamy brzydkie liście zewnętrzne. Następnie przekrawamy na pól i usuwamy głąby i kilka listków ze środka. Cebulę oraz usunięte ze środka cykorii listki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle, dodajemy mięso, jajo, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy i otrzymanym farszem napełniamy cykorie. Przykrywamy drugą połówką i owijamy cienkimi plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy winem wymieszanym z wywarem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200ºC, polewając mieszanką wywaru i wina. Odstawiamy do ostudzenia i przekładamy na półmisek. Zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Zagotowujemy wywar (powinniśmy mieć go około 400 ml, można w razie czego uzupełnić go wywarem z kostki) i gdy żelatyna napęcznieje dodajemy ją do wywaru. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy galareta zaczyna krzepnąć możemy albo posmarować faszerowaną cykorię, albo też ją zalać galaretką. Potem wstawiamy warzywa do lodówki. Podobnie możemy postąpić z innymi faszerowanymi warzywami, np.: ogórkami, pomidorkami koktajlowymi itp.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję