menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od zaczynu, topimy i schładzamy masło, ucieramy jaja z cukrem na białą masę, a następnie wyrabiamy wszystkie składniki razem, tak długo dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ręki. Przygotowujemy wysoką formę, smarujemy ją masłem i posypujemy tartą bułką. Układamy na dnie placek grubości ok. 1 cm, nakładamy na niego konfiturę, lub masę, lub smażone w cukrze owoce. W ten sposób postępujemy z wszystkimi warstwami. Na koniec przykrywamy całość ostatnią warstwą ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 200– 220ş piekarniku przez 1 – 1,5 godziny. Możemy placek posypać cukrem pudrem lub polukrować.

ocena:

Duży placek przekładany

składniki

1,5 kg mąki (ok. 9 szklanek)
200 g cukru
200 g masła
20 jaj
1 l mleka
150 g drożdży
cukier  waniliowy
Do przełożenia:
Rodzynki i inne bakalie, konfitury, masy, owoce smażone w cukrze

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od zaczynu, topimy i schładzamy masło, ucieramy jaja z cukrem na białą masę, a następnie wyrabiamy wszystkie składniki razem, tak długo dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ręki. Przygotowujemy wysoką formę, smarujemy ją masłem i posypujemy tartą bułką. Układamy na dnie placek grubości ok. 1 cm, nakładamy na niego konfiturę, lub masę, lub smażone w cukrze owoce. W ten sposób postępujemy z wszystkimi warstwami. Na koniec przykrywamy całość ostatnią warstwą ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 200– 220ş piekarniku przez 1 – 1,5 godziny. Możemy placek posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję