menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę płuczemy i wkładamy do zimnej nieosolonej wody gotujemy od chwili wrzenia 15 minut, odcedzamy. Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki i obrumieniamy na oliwie w rondlu. Dodajemy fasolę, posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i szklankę wrzącej wody. Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po godzinie duszenia dodajemy obrane i pokrojone w cząstki pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Fasola po prowansalsku

składniki

  • 250 g białej fasoli
  • 2 cebule
  • 50 ml oliwy
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 goździki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Fasolę płuczemy i wkładamy do zimnej nieosolonej wody gotujemy od chwili wrzenia 15 minut, odcedzamy. Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki i obrumieniamy na oliwie w rondlu. Dodajemy fasolę, posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i szklankę wrzącej wody. Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po godzinie duszenia dodajemy obrane i pokrojone w cząstki pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję