menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kromki chleba grillujemy na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i nakładamy filety z anchois oraz plastry pomidora. Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza

ocena:

Grzanki po hiszpańsku

składniki

Na jedną osobę

  • 2 kromki chleba (może być zwykły wiejski)
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 4 filety anchois marynowane w oliwie

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kromki chleba grillujemy na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i nakładamy filety z anchois oraz plastry pomidora. Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję